kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul'da patlama: 20 ölü, 117 yaralı

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Davutpaşa'da bir iş merkezinde meydana gelen patlamada 20 kişi hayatını kaybederken, 117 kişinin yaralı olduğu açıklandı.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Davutpaşa'daki iş merkezinde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 20'ye, yaralıların ise 117'ye yükseldiğini bildirdi.

Güler, iplik fabrikasından yola fırlayan iplik makinalarının altında da kalanların olup olmadığının bilinmediğini dile getirdi.

Davutpaşa'daki Zeytinburnu Maltepe mahallesinde meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlerin sayısının 20'ye çıktığını belirten Güler, 11 kişinin de enkazdan çıkarılmaya çalışıldığını söyledi. Güler, 40 olarak tespit edilen yaralı sayısının ise, son olarak 117'e ulaştığını ifade etti.

*OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ..

* OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR

CAN PAZARI

Tam bir kaosun ve can pazarının yaşandığı iş merkezinde ölü sayısının artmasından korkuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile çevre belediyeler enkaz kaldırma çalışmalarını hızla sürdürüyor.

VATANDAŞLAR AKIN ETTİ

Vatandaşların da akın ettiği olay yerinde yaşanan karmaşa patlamaya müdahaleyi zaman zaman aksatıyor. Görgü tanıkları patlamanın çok şiddetli olduğunu belirtiyorlar. Patlamanın etkisiyle iş merkezindeki iş makineleri cadde üzerine düşerken, çevredeki çok sayıda işyerinin de camları kırıldı.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATIYOR: İMDAT SESLERİ GELİYORDU...

Patlamanın görgü tanıklarından Ahmet Ünal, binada önce ufak çaplı, sonra da büyük bir patlama yaşandığını bildirdi.

Patlamanın meydana geldiği binanın yakınındaki bir iş merkezinin 8. katında çalışan Ahmet Ünal, ''Saat 09.40 sıralarında önce ufak çaplı bir patlama meydana geldi. Makine kalıp üzerine çalıştığımız için önce demirlerin düştüğünü zannettik. Baktık ki öyle bir şey yok, hemen dışarıya koştuk. Yan binadaki iş yerinin çatısından alevler çıktığını gördük. Alevler maçlardaki yanan maytapları andırıyordu'' dedi.

Çatının üzerinde büyük bir delik açıldığını gördüklerini anlatan Ünal, sonra alevlerin söndüğünü dile getirdi. Ünal, içeride çalışanların alevleri söndürdüğünü düşünürken ''imdat'' seslerinin gelmeye başladığını belirterek, şunları kaydetti:

''Kenara çekilmemizle birlikte büyük bir patlama meydana geldi. Bina yerle bir oldu. İkinci patlamadan önce binanın dış duvarlarının dışarıya doğru şişmeye başladığını gördük. Dışarıya doğru şişme yapıyordu. Bu patlamanın meydana geldiği bina ile aynı seviyedeki katta olan arkadaşlarımız bu sırada hayatlarını kaybetti veya yaralandı. Patlamadan sonra binayı dumanlar sardı. Biz de aşağıya inip dışarıya çıktık. Etrafta cesetler vardı, birkaç kişi can çekişiyordu. Diğerleri de ağır şekilde yaralanmıştı. Ölen ve yaralananlar, patlamanın etkisiyle duvar ve metal parçalarının yüzlerine çarpması ile basınçtan dolayı fırlayıp duvara çarpanlar vardı.''

Görgü tanığı Ömer Taşçı da sabah işe gelerek çalışmaya başladıklarını belirterek, ''(Güm) diye bir ses duydum. (Ne oluyor) diye dışarıya baktığımda karşıdaki sitenin çatısı alev alıyordu. Yanımdaki arkadaşıma (binada tekrar bir patlama olabileceğini) söylediğim sırada büyük bir patlama daha meydana geldi. Bina harabeye döndü. Aşağıya indiğimizde yardım isteyenler vardı. O sırada itfaiye ve ambulanslar geldi'' diye konuştu.

Görgü tanıklarından Doğan Erdoğan ise önce ufak bir patlama duyduğunu ve ne olduğunu anlamak için dışarıya çıktıklarını anlattı. Erdoğan, ''Bir baktık ki, sitenin çatısı açılmış, alevler çıkıyordu. 2 dakika sonra anlatamayacağım kadar büyük bir patlama oldu. Bütün camlar aşağıya döküldü. Her yeri duman kapladı. Bir an için ben de öleceğimi düşündüm, çünkü çok yakındaydık'' dedi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASI

Davutpaşa Çifte Havuzlar Caddesi'ndeki 4 katlı bir iş merkezinde meydana gelen patlamanın ardından en üst katı çöken, 3. katı da büyük çapta hasar gören binanın enkazı altında kaldığı belirtilen kişilerin cesetlerine ulaşmak için itfaiye, Sivil Savunma Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve AKUT'a bağlı kurtarma ekiplerince arama çalışması başlatıldı.

Ekipler, bir bölümü çöken yapının en üst katına çıkarak, burada çeşitli aletler yardımıyla enkaz altında kalan kişilere ulaşmaya çalışıyor. Polis ekiplerinin de patlamanın nedenine ilişkin söz konusu iş merkezi ile çevrede başlattığı çalışma devam ediyor.

YARALI OLAYI ONLATTI

Patlamada yaralanarak kaldırıldığı Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edilen Raşit Sicimoğlu,iş merkezinde önce bir patlama meydana geldiğini belirterek, ''O patlamanın akabinde de tekrar büyük bir patlamanın gerçekleşti'' dedi.Sicimoğlu, şunları anlattı:''İlk patlamaya bakalım derken, o ikinci patlamada her taraf yıkıldı. Toz, duman, karanlık... Ondan sonra herkes birbirini kaybetti. Patlama olunca zaten merak ettik. Binanın üstünde 'ne oldu' diyen insanlar vardı. 'Aşağı inin' demeye kalmadan ikinci patlama oldu, insanlar parçalandı.''

Bu arada, patlamanın gerçekleştiği belirtilen ve içinde maytap atölyesi de bulunan iş merkezinin karşısındaki Prestij İş Merkezi ile çevredeki bazı binalar ile çok sayıda otomobilde de hasar oluştu. Bir polis helikopterinin de çalışma yürütülen alanın üzerinde uçuş yaptığı görülüyor.

VALİ GÜLER: HAVAİ FİŞEK ATÖLYESİNDE ÇIKAN YANGIN

İstanbul Valisi Muammer Güler, Zeytinburnu'ndaki Prestij İş Merkezi'nde meydana gelen patlamayla ilgili bir heyet oluşturulduğunu söyledi.

Muammer Güler ayrıca, patlamanın iş merkezinde bulunan ve maytap imal edilen bir atölyede meydana geldiği yönünde kendilerine bilginin ulaştığını söyledi.

Olay yerini gezen Güler, patlamanın iş merkezinde bulunan ve ruhsatsız olan havai fişek ve maytap atölyesinde çıkan yangından sonra meydana geldiğini söyledi.

Davutpaşa Çifte Havuzlar Caddesi'ndeki 5 katlı Prestij İş Merkezi'de bir patlama meydana geldi. İlk açıklamalarda patlamanın binanın 3. katındaki çorap üretim atölyesindeki buhar kazanından kaynaklandığı açıklanmıştı.

Patlamanın meydana geldiği iş merkezinde ruhsatsız bir maytap atölyesi bulunduğunun belirlendiğini ifade eden Güler, "Tüm ekiplerimiz patlamanın nedenini bulmak için çalışıyor. Şu anda terörle ilgili bir şey yok" dedi.

Güler, olay yerinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, patlamanın saat 09.45'te meydana geldiğini söyledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Zeytinburnu'nda bir iş merkezinin üçüncü katında meydana gelen patlama nedeniyle iki katta çökme olduğunu ve göçük altında kalanların olduğunu bildirdi.

Güler, Gülhane Parkı'nda Türk Telekom'a ait binaların yıkımı sırasında gazetecilerin Zeytinburnu'ndaki patlamaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Patlamanın ardından itfaiye ekiplerinin hemen müdahalede bulunduğunu belirten Güler, ''İş merkezinin üçüncü katında meydana gelen patlama nedeniyle iki katta çökme oldu. Göçük altında kalanlar olduğu söylendi'' dedi.

Güler, şöyle konuştu: "İçeride çorap, boya, kot imalatçıları olduğu söyleniyor. Ruhsatsız olmakla beraber bir maytap atölyesi olduğundan bahsediliyor. Hepsi ortaya çıkacak ama çok büyük bir basınç etkisiyle hemen yanında bulunan Prestij İş Merkezi'ne, otoparkına ve civardaki binalara da çok büyük hasar vermiş, camlarını kırmış. Hatta birçok malzemenin de dışarıya fırlamasına sebep olmuş. Şu anda itfaiye, doğalgaz, sağlık, arama-kurtarma ekipleri görevini yapıyor. İlk etapta olay yerindeki bütün yaralıların hastanelere intikal ettirilmesine çalışılıyor. Şu anda terörle ilgili bir şey yok."

"BİNA RUHSATSIZ"


Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, patlamanın meydana geldiği binanın, 1989 yılında yapıldığını ve ruhsatsız olduğunu bildirdi.

Patlamanın meydana geldiği yerde incelemelerde bulunan Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlama sonucu 17 kişinin öldüğünü, 100'ü aşkın vatandaşın da yaralandığını kaydetti. Aydın, ilk tespitlere göre otoparkta ölen 8 kişinin, bitişikteki 136 iş yerinin bulunduğu Prestij İş Merkezinde çalışanlar olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesinin olay yerinde çalışmalarını sürdüğünü dile getiren Murat Aydın, şu bilgileri verdi:''Patlamanın meydana geldiği bina, 1989 yılında yapılmış ve ruhsatsız bir bina. Binada 5 iş yeri faaliyette bulunuyor. Bunların 2'sinin ruhsatı, 2'sinin ruhsat müracaatı var. Kot yıkama atölyesi de kaçak faaliyette bulunduğu için mühürlenmiş, ancak bu mühre rağmen çalışmaya devam ettiği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Binada maytap atölyesi ya da deposu olduğuna dair belediye kayıtlarında bilgi yok.''

"PATLAMA DOĞAL GAZ İLE İLGİLİ DEĞİL"

İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş (İGDAŞ), Zeytinburnu'nda meydana gelen patlamanın doğal gaz ile ilgili olmadığını bildirdi. İGDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, Davutpaşa'da bir iş merkezindeki patlamanın ardından İGDAŞ ekiplerinin olay yerinde inceleme yaptıkları belirtilerek, ''İlk incelemeler sonucunda patlamanın doğal gazla ilgili olmadığını tespit etmişlerdir. Patlamanın meydana geldiği binada ve binanın bulunduğu sokakta doğal gaz hattı bulunmamaktadır'' denildi.

CERRAH İNCELEMELERDE BULUNDU

İstanbul Emniyet Müdür Celalettin Cerrah, patlamanın meydana geldiği bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.