kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Salonunuza renklerle sevimlilik kazandırın

Evin en özel bölümleri olan salon ve oturmaodalarını döşerken bazı önemli noktaları gözdenkaçırmayın. Örneğin, küçük ve alçak pencereliodalarda mutlaka ayaklı kanepeler tercih edin,aydınlatmada mum ışığından vazgeçmeyin..
* Çevrenizdeki dekoratif bir objeden, bir kumaş parçasından ya da sevdiğiniz bir kıyafetten ilham alabilirsiniz. Her tür renk, doku, desen ya da şekil neyi daha çok sevdiğiniz konusunda fikir verebilir.

* Dekorasyon dergilerini, kitaplarını ya da katalogları gözden geçirin. Hoşunuza giden oturma odalarında renk ve kumaşların nasıl bir araya geldiğini analiz etmeye çalışın.

*
Dergilerden bulduğunuz örnekler nasıl bir kumaş, zemin döşemesi ve renk istediğiniz konusunda ya da yeni mağazalar hakkında sizi yönlendirebilir. Mağazaları gezerek çok sayıda örnek toplamaya çalışın. Bunlar bir araya geldiğinde nasıl bir uyum yakalıyorlar? Küçük bir tahta pano üzerinde küçük parçaları birbiriyle eşleştirmeye çalışın.

* Doğru sipariş verebilmek için öncelikle dekore edeceğiniz alanı çok iyi bir biçimde ölçmelisiniz. Zemin metrekaresini, pencerelerin boyutlarını çıkartın. Bu ölçüler doğrultusunda kareli bir kağıt üzerine küçük bir plan şeması çizin. Girintileri, çıkıntıları da hesaba katın. Bu küçük plan size her konuda çok yardımcı olacak.

PERDE SEÇİMİ ÖNEMLİDİR

* Sıra düzenleme için gerekli ana malzemeleri sipariş etmeye geldi. Önce ne kadar boyaya, zemin döşemesine ve kumaşa gereksinim duyduğunuzu listeleyin. Bu aynı zamanda sehpa, kütüphane ya da kanepe gibi ihtiyacınız olan mobilyaları sipariş etmek için de iyi bir zaman.

* Siparişlerinizi beklerken mekandaki bazı tadilatları yapabilirsiniz. Yerden tasarruf sağlamak için gereksiz bir kapıyı alçıpan duvarla kapamak, elektrik tesisatını yenilemek gibi...

*
Tadilatı tamamladınız, şimdi salonunuz işlenmeye hazır bembeyaz bir sayfa gibi önünüzde duruyor. Dekorasyona öncelikle tavanı ve duvarları boyayarak başlayın. Sonra zemin döşemesi işlemine geçin.

* Mobilyalar gelmeden önce kornişlerinizi ya da storlarınızı takın.

*
Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, işlevselliği ve şıklığı bir arada yakalayabileceğiniz bir perdede karar kılmaktır. İstediğiniz tarzda bir tasarım bazen mekanın gereksinimlerini karşılayamayabilir. Bu ikisini dengelemeye dikkat!

AVİZE ŞIKLIK KATAR

* Perdeler mekanın atmosferini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Kornişli bir perde daha klasik, düz bir stor ya da jaluzi ise daha modern bir görünüm yaratacaktır.

*
İpek ve koton perdeler ışığı kesmeden mahremiyet sağlarlar. Beyaz gelenekseldir ancak daha ağır kumaştan bir fon perdeyle birlikte kullanılabilir.

* Salonunuzu düzenlerken farklı işlevler üstlenecek çeşitli aydınlatmalara gereksinim duyacaksınız. Örneğin, okuma yaparken kullanacağınız bir aydınlatma mekanın genelini aydınlatan bir parçadan çok daha farklı olacaktır.

*
Modern evlerde artık spot ışıkları yerine gizli aydınlatma sistemleri tercih ediliyor. Daha klasik bir görünüm istiyorsanız kristal bir avize de kullanabilirsiniz. Bu aynı zamanda mekana ekstra bir ışıltı da kazandırabilir. Yemek masanızın üzerindeyse yükselip alçalan bir lamba kullanmaya özen gösterin.

* Odadaki ışığın şiddetini azaltıp yükseltmenize olanak sağlayan dimmer'lı aydınlatmalar sayesinde mekanın atmosferini gece boyunca istediğiniz yönde değiştirebilirsiniz. Ambiyans için şömine ateşinden ve mum ışığından bahsetmemize gerek yok.
Haberin fotoğrafları