kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Adliyede 'Ergenekon terör örgütü' mesaisi

Veli SARIBOĞA - Serdar CANİPEK / SABAH
Ergenekon'un 30 zanlısının işlemleri dün sabah başlayıp gece yarılarına kadar Beşiktaş Adliyesi'nde sürdü. Emekli binbaşı Zekeriya Öztürk, "halkı silahlı isyana tahrik"ten tutuklandı..
Ergenekon' örgütüne yönelik yapılan operasyonla ilgili gözaltında bulunan 30 zanlı Emniyet'teki işlemleri tamamlanmasının ardından dün sabah 8.30'dan itibaren gruplar halinde Beşiktaş'taki İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. İki savcının sorguladığı zanlıların adliyedeki işlemleri gece boyunca, gazetemiz baskıya girdiği sırada sürüyordu. İlk grupta yer alan 15 zanlı tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Bu grupta yer alan emekli binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk 'halkı, Türkiye Cumhuriyet Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik etmek' ve 'terör örgütü üyesi' olmak suçundan tutuklanırken, avukat Fuat Turgut ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

20 YILA KADAR HAPİS
Emekli binbaşı Öztürk'ün tutuklandığı "Türkiye Cumhuriyet Hükümeti'ne karşı silahlı isyan" suçunu düzenleyen TCK 313. maddesinde, halkı isyana tahrik eden kişiye 10 yıldan 20 yıla kadar, isyanı idare eden kişiye ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülüyor. Silahlı terör örgütü kurma suçunu düzenleyen TCK'nın 314. maddesinde ise örgütü kuran ve yöneten kişilere 10 yıldan 15 yıla, örgütü üye olan kişilere ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis isteniyor.

5 TUTUKLAMA
Zanlıların adliyeye sevkleri ve işlemleri gece saatlerine kadar sürdü. Peyderpey gelen gruplar içinde yer alan Kuvayi Milliye Derneği Teşkilat Başkan Yardımcısı Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy, eski uzman çavuş Muhammet Yüce de mahkemece tutuklandı. Böylece tutuklananların sayısı 5'e y ükseldi. Asım Demir, Yaşar Aslanköylü, Raif Görüm, Emin Caner Yiğit, Tanju Okan, Atilla Aksu ve Anotoli Madjar mahkeme, Mehmet Boğazkaya ve Murat Özkan ise savcılıktan serbest bırakıldı. 35 zanlıdan 5'i önceki gün serbest kalmıştı. Ayşe Gençyol Emniyet'teki, Erdal İrten, Ahmet Ceylan ve Yusuf Görüm savcılıktaki ifadelerinin ardından, Satılmış Balkaş ise mahkemece serbest bırakılmıştı.
Haberin fotoğrafları