kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Işın Karakaş

"Türkiye'nin işkence ile anılması utanç verici"

NECLA GÖRGEÇ HABER MERKEZİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görev yapmaya hazırlanan Prof. Işın Karakaş uyardı: Türk yargısı uluslararası belgeleri ne yazık ki çok az kullanıyor. Bir devlet hakkında işkence davalarının açılması çok utanç verici bir durum..
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görev yapacak ilk kadın Türk yargıç olan Galatasaray Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş, Türkiye'nin yurtdışındaki imajının düzeltilmesi için daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Karakaş, yeni görevi ve özel yaşantısıyla ilgili soruları üniversitedeki odasında şöyle yanıtladı:

* Görevi ne zaman alacaksınız?
30 Nisan'dan sonra.

* Aday olma fikri ne zaman ortaya çıktı?
AİHM'yi beğenir ve kararlarını takip ederdim. Ancak adaylık süreciyle ilgili bilgim yoktu. İlk üç aday gösterildiğinde de adaylık düşüncem yoktu. Liste geri dönünce bir anda karar verdim aday olmaya.

* Yeni görevinizdeki önceliğiniz ne olacak?
Benim için önemli olan nokta Türkiye'nin yurtdışındaki imajıdır. Türkiye hâlâ insan hakları ihlalinin sık yaşandığı bir ülke olarak tanınıyor. Bu imajın bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Orada beklemekte olan inanılmaz davalar var olduğu gibi, henüz birçok dava da kabul edilmeyi bekliyor. Benim için önemli olan oradaki davaların süratle çözüme kavuşturulması. Elbette yenilerinin gelmesinin Türkiye'deki hukuk düzeni uygulamalarıyla artık engellenmesi gerekmekte.

* Türkiye'deki hâkimlerin mevcut yasaları doğru yorumladığını düşünüyor musunuz?
Hukuk sadece bir yasa metni demek değildir. Hukuk yaşayan bir şeydir ve yaşadıkça sorunları çıkıyor, yeni yorumlara adapte oluyor. Yargı bu nedenle çok önemli. Her zaman yargı organı bu rolü çok iyi bilmeli ve ona göre yorumlamalı. Uluslararası belgeleri Türk yargısı çok az kullanıyor.

* Sizi Türkiye aleyhine açılan davalar arasında en çok hangisi rahatsız ediyor?
İşkence utanç verici, en ağır insan hakkı ihlalidir. İnsan onurunun çok fazla kırılması, böyle bir devlet olmak gerçekten utanç verici.