kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Niko'nun gemisi şimdi nerede?

Nikos Vernikos, denize, gemiye ve Türkiye'ye hayran bir Yunan işinsanı. Türkiye'ye çok inanıyor, yatırım için çırpınıyor. Yunanistan'ın önemli armatörlerinden, sıkı bir İstanbul hayranı. Kalbi İstanbul'da kalmış bir Yunan. İstanbul'da sıkı dostları var...
Vernikos, İstanbul'un yabancısı değil! Dedesi, İstanbul'dan göç etmiş bir gemici. Aile, Atina'ya giderken bir hatıralarını, bir de buharla çalışan tek bir gemiyi İstanbul'da bırakamamış. Çünkü bu gemi, Vernikos ailesi için özel bir anlam taşıyor. Aile, göç ederken, " İstanbul'dan bize bir yadigâr kalsın, geçmişi hatırlatsın," diye buharlı gemiyi de alıp götürüyor.
Vernikos ise İstanbul öyküsüyle büyüyor. İstanbul fanatiği oluyor. Yıllar sonra ailenin en değerli antikası olan bu buharlı gemiyi Rahmi Koç Müzesi' ne hediye ediyor. Vernikos artık Haliç'te, Rahmi Koç Müzesi'nde "Niko'nun emaneti" olarak duruyor. Müzeye gidenler Niko'nun Koç Müzesi'ne bıraktığı emanete dikkat etsin! Bundan anlamlı bir dostluk olur mu?
Sonuçta iki halk ortak bir geçmişe, ortak bir kültüre sahip!..
Şimdi iki halk ortak bir iş kültürü yakalamak için çırpınıyor!.. Çünkü ortak bellekte bunun yolu var.
Mesele, 'empistevome' yani birbirine "güvenden" geçiyor.
49 yıl sonra Türkiye'ye gelen Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye gezisi, tam da küresel yangının göbeğine düştü. Abartmıyoruz, para mabedi Wall Street'teki yangın bile geziyi gölgeleyemedi. Halkların kardeş olduğu iki ülke, sonunda ortak bir yolda buluşmaya çalışıyor. Bu noktada iki iş insanına teşekkür etmek şart.
Biri, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç. Diğeri ise Enka Holding'in patronu Şarık Tara.
Bu iki isim yıllarca Türk-Yunan İş Konseyi'ne başkanlık ve öncülük yaptı. İki ülke arasında ilişkilerin yumuşamasında büyük rol oynadı. 2007 itibariyle Türkiye ile Yunanistan arasındaki dış ticaret hacmi 3 milyar doları geçti. Başbakan Karamanlis, 200 işinsanıyla Türkiye çıkarması yaptı. Bugün 279 Yunan şirketi bankacılık, madencilik ve inşaat başta olmak üzere çok farklı alanlarda iş yapıyor. Karamanlis'in ziyaretinde işinsanları arasındaki görüşme rekoru Tuzla'daki tersanelerdeydi. Yakında Yunanlı armatörler ile Türk armatörlerin evlilik haberlerini alacağız. İddia o ki, Arap sermayesini çekmek için ortak bir yolculuğa çıkacağız.
Niye mi?
Meşhur "28 Şubat" 1997 sonrası Türkiye'de sahip olduğu Faisal FinansKombassan'a satarak Türkiye'den çekilen Suudi Prensi Muhammed El Faisal, katılım bankacılığı yapmak üzere Yunanistan'a yatırım hazırlığı yapıyormuş. Bu önemli detay bilginize sunulur!..