kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yunan basını: "Ziyaretin Yunanistan'a herhangi bir faydası yok"

Yeni Haber
Yunan basını, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye ziyareti için ''Yunan tarafı için elle tutulur bir ilerleme getirmediği'' yorumunu yaptı...
Yunan basın-yayın organları, dün öğleden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Başbakan Karamanlis'in ziyaretini ''tarihi'' olarak değerlendirirken, bu temaslardan ''özlü sonuç alınmadığı'' görüşünde birleşti.

Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Karamanlis ile Erdoğan'ın dünkü ''uzun ve samimi görüşmeleri sırasında ortamın iyi olduğunu, ancak iki tarafın da tezlerinde ısrarlı olduklarını ve herhangi bir şeyin radikal bir biçimde değişmediğini'' yazdı. Her iki liderin de ''fırsat penceresinden'' söz ettiklerini, ancak ilk adımı karşı taraftan beklediklerini kaydeden gazete, Karamanlis'in zaten Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklemek ve yarım yüzyıl sonra bir Yunan başbakanının Ankara'ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirme kararını almakla, karşı tarafın da gerekli jestleri yapması yönünde net mesajlar göndermiş olduğunu savundu.

''Yalnızca konuşabilecekleri konusunda anlaştılar'' başlığını kullanan ve Karamanlis'in Türkiye ziyaretinin tarafların yalnızca aynı masada oturup konuşabileceklerini teyit ettiğini belirten To Vima gazetesi de 49 yıl sonra gerçekleşen ziyaretin Yunan tarafına ''herhangi bir yarar sağlamadığı'' yorumunda bulundu. Gazete, iki lider arasında 3 saat süren görüşmeden sonra, Yunan
tarafının askıda olan Heybeliada Ruhban Okulu konusunda açık bir yanıt almadığını, Türk tarafının ayrıca Trakya'da azınlık konusunu gündeme getirdiğini yazdı.

Elefteros Tipos gazetesi, tarafların, iki ülkenin birbirine yaklaşması yönünde güçlü irade gösterdiklerini, ancak Karamanlis ile Erdoğan arasında ortamın sıcak olmasına rağmen ''kaydedilmeye değer bir sonuç alınmadığını'' belirtti. Gazete, ''Erdoğan'ın geriye doğru tek bir adım dahi atmadığını'', Trakya'daki azınlığa ''garip şekilde'' atıfta bulunduğunu, Yunan tarafının Heybeliada Ruhban Okulu konusundaki beklentilerine rağmen konuyu geleceğe sevk ettiğini yazdı.

Ethnos gazetesi, Erdoğan'ın profesyonelce, Yunan tarafının tepkisi olmaksızın, Türk-Yunan gündemine yeni konular eklediğini, Yunan tarafının ise Ankara'daki 24 saati ''hoşa gitmeyen, beklenmedik gelişmeler olmadan'' geçirmek için, ''gri bölgeler'' konusunda dahi tepki göstermediğini kaydetti.

Gazete, Erdoğan'ın basın toplantısında, Türkiye ile Yunanistan'daki azınlık konularıyla iki ülke dışişleri bakanlıklarının ilgilenecekleri şeklindeki açıklamasıyla, Karamanlis'in önünde ikili ilişkilerde mukabiliyet kuralıyla ''azınlık'' konusunu gündeme getirdiğini savundu. Gazete, Yunan dış politikasında ''benzeri görülmemiş biçimde ödün verildiği'' değerlendirmesinde de bulundu.

''Görüş birliğinde oldukları tek şey hiçbir konuda anlaşamadıkları'' başlığını kullanan Ta Nea gazetesi, Karamanlis ile Erdoğan'ın Ege, Kıbrıs ve Fener Rum Patrikhanesi konularında uzlaşmaya varamadıklarını yazdı.

''Tarafların gülümsemelerine rağmen aradaki anlaşmazlık ortamının basın toplantısında da gözle görülür olduğunu'' kaydeden gazete, tarafların yalnızca anlaşamadıkları ve istikşafı görüşmelerin hızlanmasını istedikleri konularında aynı fikirde olduklarını yazdı. Elefterotipiya gazetesi, liderlerin görüşmesinde, Ege ile Kıbrıs gibi önemli konularda özlü bir uzlaşma sağlanmadığını kaydettiği haberinde,
Karamanlis ile Erdoğan'ın yaptıkları ortak basın toplantısında ''tüm anlaşmazlıkların gün ışığına çıktığını'' belirtti. Apoyevmatini gazetesi ise ''Karamanlis ile Erdoğan sayfa çevirdi'' başlıklı haberinde, Yunanlı Başbakanın karşı tarafa ''yoğun dostluk ve barış mesajları'' götürdüğünü, ''Atina'nın iki ülke arasında tüm sorunlara çözüm bulma yolundaki siyasi iradesinin karşılıksız kalmadığının göründüğü'' yorumunu yaptı.

Gazete, Atina'nın ilk değerlendirmesinin, ziyaretin Yunan tarafını tatmin ettiği yönünde olduğunu da kaydetti.