kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'li Okay: Yürekleri yetiyorsa laik terimini çıkarsınlar

Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti ve MHP'nin üniversitelerdeki türban sorununun çözümüne yönelik girişimlerini değerlendirirken, ''Bu kadar kendilerini yormasınlar. Yürekleri yetiyorsa, Anayasanın 2. maddesinden 'laik' terimini çıkarsınlar'' dedi.

Okay, AK Parti ve MHP'nin türban sorununun çözümüne yönelik girişimleriyle ilgili soruları yanıtladı.

MHP'nin türbanla ilgili ''yanlış siyasi strateji izlediğini'' savunan Okay, ''MHP, 'AKP'nin oyuncağını elinden alacağız' diyerek işgüzarlık yapıyor. Bu işin sonunda hiç kimse, 'MHP'ye teşekkür ediyoruz. MHP'nin sayesinde türban yasağı kalktı'' demeyecektir. Ancak MHP'yi laik demokratik rejimin temellerini sarstığı için tarihi sorumluluğuyla baş başa bırakacaklardır'' diye konuştu.

MHP'nin ''işgüzarlık'' içinde, AK Parti'nin de ''kafasının karışık'' olduğunu öne süren Okay, iki parti arasındaki temaslardan da bir şey çıkmayacağını savundu.Okay, AK Parti ve MHP'nin sorunu çözemeyeceklerini iddia ederek, ''Bu kadar kendilerini yormasınlar. Yürekleri yetiyorsa, Anayasanın 2. maddesindeki 'laik' terimini kaldırsınlar. MHP, 'Biz, çözüm önermiştik. AKP kaçtı' diyecek. AKP ile MHP arasında bu işin siyasi rantının paylaşımı konusunda öncelik yarışı var'' dedi.

Okay, AK Parti'nin, Anayasanın 13. maddesine ''özgürlüklerin mahkeme kararlarının gerekçeleriyle sınırlandırılamayacağına'' ilişkin hüküm eklenmesini de kapsayan önerisini eleştirerek, bununla, ''yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymasını'' da içeren Anayasanın 138. maddesinin ''by-pass'' edilmek istendiğini ileri sürdü.AK Parti'nin konuyla ilgili basına yansıyan önerilerinin Anayasaya aykırı olduğunu savunan Okay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) türbanla ilgili kararını anımsattı. Okay, AİHM kararlarının, Anayasanın 90. maddesine göre Türkiye açısından bağlayıcı olduğunu ifade ederek, ''Hadi ulusal yargının gerekçe bölümlerini ortadan kaldırıyorsunuz. Peki uluslararası yargının kararını nasıl ortadan kaldıracaksınız?'' diye sordu.

AA