kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Patrikhane AB pasaportu

Stelyo BERBERAKİS - Duygu GÜVENÇ - Bülent AYDEMİR
İki lider 95 dakikalık görüşme sonrası ortak basın toplantısı yaptı. Karamanlis, Patrikhane için "Bunun Avrupa pasaportu olduğunu söyleyebilirim" dedi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis arasında 30 dakika planlanan baş başa görüşme 95 dakika sürdü. İki lider baş başa görüşmeleri sırasında azınlıkların sorunu ve terörizme karşı işbirliği konusunda mutabakata vardı. Ancak iki ülke arasındaki Ege, Ruhban Okulu, Patrikhane ve Kıbrıs sorunlarında henüz mesafe kaydedilmediği ortak basın toplantısına yansıdı. Karamanlis "Ruhban Okulu eğitime açılmalı. AB kriterlerine uyulmalı" dedi. İki liderin basın toplantısında yaptıkları açıklamalar ve sorulara verdikleri yanıtlar şöyle:
ERDOĞAN: Ege'nin bir barış denizi olmasını istiyoruz. Önümüzdeki dönemi fırsatlar penceresi olarak görmek istiyoruz.
KARAMANLİS: Bu sorun çözülmüş olsaydı biz istikşafi görüşmelerin devam ettirilmesi ve hızlandırılması istemezdik.
ERDOĞAN: Azınlıklar ülkelerimiz arasındaki en önemli köprüdür. Azınlıklarımızın sorunlarını çözme hususunda mutabakatımız sürüyor.
KARAMANLİS: Azınlık haklarının korunması ayrıca Avrupa kriterleri açısından en önemli bir kriteri oluşturmaktadır.
KARAMANLİS: Türkiye için Patrikhane'nin merkezinin burada olması çok önemli bir kriter. Bunun Avrupa pasaportu olduğunu söyleyebilirim.
ERDOĞAN: Patrikhane'ye gösterdiğimiz ilgi ortadadır. Bu konuda elimizden gelen bütün kolaylığı göstermekteyiz. Aslında ekümeniklik konusu, Hıristiyan Ortodoks dünyasının kendi iç sorunudur.

SON DUVAR DA YIKILMALI
KARAMANLİS:
Yunanistan bu konuda Lahey Adalet Divanı'na başvurulması yönündeki tavrını muhafaza ediyor.
ERDOĞAN: Amaç kıta sahanlığıyla ilgili konuda adil, kapsamlı ve kapsayıcı bir çözüme ulaşılmasıdır. İstikşafi görüşmeleri teşvik edeceğiz.
KARAMANLİS: Kıbrıs konusunda çerçeve BM Güvenlik Konseyi kararları, AB ilkeleri ve 8 Temmuz 2006 sözleşmesidir. Biz çözüm için her türlü desteği vermeye hazırız. Sorunun çözümü Türkiye'nin AB üyeliğinde önemli bir kriterdir. Avrupa'daki varolan bu son duvarın yıkılması için artık önümüzdeki son fırsat için çaba göstermemiz gerek.
ERDOĞAN: Dostum meslektaşım Kostas'tan seçimlerden sonra bir gayret bekliyoruz. Bu BM zeminidir.

49 YILA GEREK YOK KARAMANLİS
"Ruhban Okulu eğitime açılmalı. AB kriterlerine uyulmalı
ERDOĞAN: Bizler şu anda bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Değerlendiriyoruz. Karamanlis, bir sonraki Yunan Başbakanının Türkiye'ye ne zaman geleceği sorusuna da "Şu ana kadar verdiğim cevaptan tekrar bir 49 yıl beklemek gerekmediği ortaya çıkıyor" yanıtını verdi.
Haberin fotoğrafları