kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ÜAK'ye türban damgası

Yeni Haber
Üniversiteler Arası Kurul'da (ÜAK) türban ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan hakkındaki konuşması damgasını vurdu.

Ankara Üniversitesi'nde düzenlenen Üniversiteler Arası Kurul'da konuşan ÜAK Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydınlı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın YÖK Başkanı hakkındaki konuşmasını şaka olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Hepimizin bildiği gibi Maliye Bakanı çok nüktedan bir kişilik. Bunun aksini düşünmek istemiyorum" dedi.
Akaydınlı, 'İsterse söylemesin' üslubunu ise YÖK Başkanı Özcan adına üzücü bulduğunu kaydetti.

Tartışmalara neden olan türban sorununa da değinen Akaydınlı, "Türbanı hoş karşılamıyorum. Biz fikirlerimizi birçok kez beyan ettik. Türbanı laik cumhuriyetin temellerinin zedelenmesi faaliyeti olarak yorumluyoruz" dedi.

"ÜNİVERSİTELERİN TÜRBANDAN DAHA ÖNEMLİ SORUNLARI VAR"

Akaydınlı, üniversitelerin türban meselesinden çok daha önemli sorunları bulunduğunu belirterek, "Üniversitelerde ve Türkiye'de gerginlik yaratacak bir konudur" diye konuştu. Akaydınlı, son kurul toplantısında YÖK üyelerinin seçilerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilen YÖK üyeliğine Anayasa Profesörü Nemci Yüzbaşıoğlu'nun atanması ile ilgili yeni bir karara gerek olmadığını söyledi.

"300 MİLYON YTL SESİMİZİ DEĞİL, BOĞAZIMIZI KESER"

Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, Maliye Bakanı Unakıtan'ın ve bürokratların yapmış olduğu açıklamayı şaka olarak yorumlayarak Maliye Bakanı'nın rektörlerle yaptığı toplantıda söylediklerini samimi bulduklarını söyledi. Maliye Bakanı Unakıtan'ın dün yapılan basın toplantısında bürokratlarıyla konuşurken 'Üniversitelere 300 YTL iyileştirme yapıyoruz, sesleri çıkmaz" sözlerini anımsatan Aras, konuşmada geçen 300 milyon YTL konusunun anlaşılması gerektiğini belirtti. Aras, "Eğer bu tüm üniversiteler verilecek toplam para ise sesimizi kesmez, boğazımı keser cansız bırakır. Üniversiteler bir daha ayağa kalkmaz" dedi.

"TÜRKİYE TÜRBANLA ÇOK VAKİT KAYBETTİ"

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici, Maliye Bakanı Unakıtan'ın konuşmasının ciddi olmadığına inandıklarını ifade ederek, "Şaka olarak söylemiş de olabilir" dedi. Türkiye'nin türbanla çok vakit kaybettiğini belirterek, üniversitelerin ve Türkiye'nin çok daha büyük sorunları olduğunu dile getirdi.

"TÜRBAN SERBEST BIRAKILIRSA GRUPLAŞMALAR OLUR"


İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, kendilerine verilen sözlerin samimi olduğuna inandıklarını kaydederek,"6 üniversite rektörü 810 başhekimin bulunduğu toplantıda bize verilen sözleri samimi buluyoruz. Eğer 300 milyon YTL tüm üniversitelere verilecek para ise tüm üniversitelerin araştırmasını durdurur" dedi.

Türban konusuna da değinen Hilmioğlu, öğrencilere bu şansın verilmesi halinde devlet memuru olduktan sonra "başlarınızı kapatın" denilemeyeceğini vurguladı. Siyasi erkin türban konusu ile ilgili etraflıca düşünmesi gerektiğinin altını çizen Hilmioğlu, "Eğer türban serbest bırakılırsa eskiden olduğu gibi gruplaşmalar olacak. Kantinlerde dersliklerde otobüslerde öğrenciler ayrı ayrı oturmaya başlar. Bu üniversitelerde tansiyonu yükseltir. Bunu daha önce de yaşamıştık. Bu durum üniversiteler ciddi kaosa yol açar" diye konuştu.Hilmioğlu, Türkiye'de bir türban sorunun bulunmadığını savunarak, hiçbir üniversitede türbanla ilgili olay çıkmadığını, konunun sadece 20-30 bin kadar öğrenciyi ilgilendirdiğini söyledi.

BERNAY, LAİKLİK VURGUSU YAPTI

19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi yüksek yargı organlarını türban ile ilgili kararları bulunduğunu hatırlatarak, durumun laiklik ilkesine dayandığını söyledi. Anayasa'daki laiklik maddesinin Türkiye'yi bulunduğu coğrafyada farklı kılan ve Avrupa projelerine dahil eden bir madde olduğunu ifade eden Bernay, siyasi erkin de bu maddeye sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Bernay, tıp fakültelerinin mali durumuna dikkat çekerek, bununla ilgili düzenleme getirilmesini istedi.Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Erdener, türban konusunun ilgili olarak, "Biz sadece kanunlarda yazanı uyguluyoruz" dedi.

(ANKA)