kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

2009'da darbe planlıyorlardı

Ferit ZENGİN - Önder ŞUŞOĞLU
Ergenekon örgütü, toplumsal kaos yaratarak darbeye zemin oluşturmak için suikast ve bombalı saldırı planları yapıyordu. 2.5 yıldır izlenen örgüt, halkta tedirginlik yaratmak amacını taşıyordu..
Ümraniye'de bir gecekonduda bulunan el bombalarıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında önceki gece 'çok gizli' operasyonla çökertilen Ergenekon adlı örgütün hedefinin 2009 yılında darbe gerçekleşmesine zemin hazırlamak olduğu ileri sürüldü. 2.5 yıl boyunca 460 ayrı telefonun dinlendiği teknik takibe takılan görüşmelerin yer aldığı 7 bin sayfalık rapora göre, örgüt toplumsal kaos yaratarak darbeye zemin oluşturmak için siyasi suikastlar, bombalı saldırılar düzenleyeceği eylem planları yaptı.

460 AYRI TELEFON DİNLENDİ 7 BİN SAYFA RAPOR YAZILDI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün 2.5 yıl süren teknik ve fiziki takibinin ardından gerçekleştirilen gece yarısı operasyonuyla emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli albay Fikri Karadağ, avukat Kemal Kerinçsiz, Susurluk sanığı Sami Hoştan, gazeteci Güler Kömürcü ve Drej Ali lakaplı Ali Yasak'ın da aralarında bulunduğu 33 kişi gözaltına alınmıştı. Dün Diyarbakır'da gözaltına alınlarla birlikte sayı 35'e yükselirken polisin yaptığı teknik ve fiziki takibin ardından elde edilen bilgiler, örgütün asıl amacını ve bu amaca ulaşmak için geliştirdiği eylem planlarını da tek tek açığa çıkardı. Bu yönde 460 ayrı telefonun dinlendiği teknik takibe takılan görüşmelerin yer aldığı 7 bin sayfalık rapor hazırlandı. Ayrıca savcılığın terör örgütü dediği Ergenekon'un şeması ve eylem planları açığa çıkartıldı.

2007 GENEL SEÇİMLERİNDEN ÖNCE EYLEME HIZ VERİLDİ
İddiaya göre; örgütün amacı 2009 yılında Türkiye'de darbe yapılması için alt yapı hazırlamaktı. Bu bağlamda örgüt, toplumda kaos, karışıklık ve paniğe yol açacak eylem planları geliştirdi. 22 Temmuz 2007'de yapılan genel seçimler öncesi bu eylem planlarına hız verdi. Operasyonda gözaltına alınanların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda el konulan bilgisayarlar da örgütün hem eylem planlarını hem de daha önce gerçekleştirdiği eylemleri gün ışığına çıkardı.

KATLI OTOPARKA BOMBA YÜKLÜ ARACI BIRAKTILAR
Ankara polisinin 11 Eylül önlemleri çerçevesinde yaptığı aramalar sonucunda kaçan aracın bulunması için başlatılan aramalarda Kurtuluş Kapalı Otoparkı'nda, patlayıcı madde yüklü Vito diye adlandırılan bir araç ele geçirilmişti. Plakasının sahte olduğu belirlenen araçta 300 kilo "Gübre bombası" olarak bilinen sodyum nitrat bulunmuştu. PKK'ya ait olduğu ileri sürülen bombalı aracın Ergenekon tarafından 'gözdağı' vermek için otoparka bırakıldığı da iddialar arasında.

DİYARBAKIR'DA GERGİNLİK İÇİN SALDIRI OYUNU YAPTILAR
Mayıs 2007 tarihinde Vatanseverler Güçbirliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı Soner Akmeşe, 'Şehit Aileleri Derneği'nin aracının silahlı saldırıya uğradığını' iddia ederek, olay yerine polis çağırdı. Ancak saldırıya uğrayan aracın Şehit Aileleri Derneği ile ilgisi olmadığı ortaya çıktı. Akmeşe, ifadesinde kurşunlama sırasında araçta olduğunu ve yere yatarak kurtulduğunu anlattı. Fakat saldırıdan önce aracı beraberinde bulunan arkadaşıyla terk ettiği ortaya çıktı. Araç çevresinde bir çatışma izine rastlamayan polis, konuyu araştırırken Akmeşe, savcılığa saldırının bölücü örgüt PKK tarafından gerçekleştirildiği yönünde suç duyurusunda bulundu.

'BOMBA YÜKLÜ 3 MİNİBÜS GEZİYOR' SÖYLENTİSİ YAYILDI
Ancak bu saldırının Diyarbakır'da gerginlik yaratmak için aynı grup tarafından organize edildiği iddia edildi. Provokatif oyunu hazırlayanın ise Kuvayi Milliye Derneği Mersin İl Başkanı Taner Ünal olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre Ünal, Akmeşe ile irtibat kurarak planı anlattı. Teklifinin kabul edilmesi üzerine de Diyarbakır'a kendi grubundan iki kişi göndererek, planı hayata geçirtti. Son bir aydır Türkiye genelinde 3 bomba yüklü minibüsün dolaştığı yolundaki iddiaların merkezinde de yine korku ve panik yaratmak isteyen örgütün olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, örgütün 'medya ayağı' huzursuzluk yaratmak için bu tür iddiaları basına sızdırdı. Böylelikle kamuoyu üzerinde korku oluşturarak, panik yaratılmak istendi.

ÇETE KAOS İÇİN SUİKASTLAR PLANLADI
Ergenekon'un toplumsal kaos yaratmak için çok ünlü isimlerin de aralarında yer aldığı bazı kişilere suikast planları hazırladığı iddiası da ortaya atıldı. Daha önce 2 kez suikast girişiminde bulunmak istediği Fethullah Gülen'e üçüncü bir suikast planı geliştirdiği ileri sürülen örgüt, gazeteci Fehmi Koru'yu da hedef yaptı. İddialara göre Koru'yu suikast düzenlemek için plan yapan örgüt, tetikçi olarak da 2 kişinin öldürülmesi olayından hakkında yakalama kararı bulunan Selim A. ile anlaştı.

SİYASİLER VE İŞADAMLARI HAKKINDA DOSYALAR
Üst düzey yetkililer, aralarında DTP'li Ahmet Türk ve Leyla Zana'nın bulunduğu siyasiler ve ünlü isimler hatta öldürülen Hrant Dink'in de aralarında olduğu pek çok kişi hakkında geçmişleri, söylemleri ve icraatlarının bulunduğu dosyalar hazırlayan örgüt, Kürt kökenli çok sayıda işadamı hakkında da bilgi topladı. Bununla da yetinmedi ev ve işyerleri ile gidiş geliş güzergahlarının krokilerini çıkarttı.