kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başörtüsü için anayasayı beklemeyeceğiz

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, türban konusunda MHP ile temasın sürdüğünü belirterek, başörtüsü serbestiçin yeni anayasayı beklemeyeceklerini söyledi.

Erdoğan, başörtüsünde gerginliğin kaynağı olarak yasal boşlukları gösterirken, bu boşlukları gidermek için gereken somut adımları atacaklarını söyledi. TESK ziyaretinin ardından gazetecilerin gündeme yönelik sorularını cevaplayan başbakan, gazetecilerin, başörtüsüne ilişkin gelinen noktayı sorması üzerine, gerginliklere yol açan hususa ilişkin MHP'yle gereken görüşmelerin yapılacağını belirterek, kararlılık ve olumlu yaklaşım içerisinde 2 ya da 3 maddenin değiştirileceğini kaydetti.

Sorunun gerekçelerini kaldırmanın yasamanın görevi olduğunu dile getiren Başbakan, başörtüsü konusundaki gerilimin yasal boşluklardan kaynaklandığını söyledi.

"KONUYLA İLGİLİ MUTABAKATIN OLUŞTUĞUNA İNANIYORUM"


Erdoğan, boşlukları gidermek için somut adımlar atacaklarına işaret ederken, TBMM çatısı altında sorunun çözümüne olumlu yaklaşan 2 partinin varlığına dikkat çekti. Recep Tayyip Erdoğan, "Konuşulur, mutabakat oluşur, adımlar atılır. Bu, anayasa olur, kanun değişikliği olur ve gereken yapılır" diye konuştu.
Huzurlu ve mutlu bir toplum hedeflediklerine temas eden Başbakan, konuya ilişkin kurumsal mutabakatın oluştuğuna inandığını vurguladı.

"YÜRÜTME VE YARGININ ÇETELERE KARŞI YÜRÜTÜLEN OPERASYONLARDAKİ DAYANIŞMASI MEMNUNİYET VERİCİ"


Anayasa ile çözülüp çözülmeyeceği yönündeki soruya karşılık Başbakan Erdoğan, "Süreç uzun, Anayasa'yı beklemeyeceğiz. Yeni Anayasa kapsamlı değişiklikler getirecek, bu böyle değerlendirilmeli" dedi.

Ergenekon Operasyonu'nun hatırlatılması üzerine ise Erdoğan, Türkiye'de çetelere yönelik mücadelede güvenlik güçlerinin kararlı olduğunu dile getirdi. Operasyonların safhaları olduğuna işaret eden Erdoğan, "Güvenlik güçlerinin yürüttüğü safhalar var, bunun yanı sıra yargı aşaması var. Yürütme ve yargının gelinen noktadaki dayanışmasından memnunuz" şeklinde konuştu.

Toplumda huzur ortamını çetelerle mücadeleyle yakaladıklarının altını çizen Recep Tayyip Erdoğan, dayanışmaların olumlu gelişmeleri temin ettiğini ifade etti.


"ESNAFA VERİLECEK KREDİ MİKTARI ARTACAK"


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnaf ve sanatkarların Halk Bankası'ndan aldıkları krediyi artıracaklarını belirterek, "Kredilerini artırıyoruz. Faiz indirimi gibi destekler cazip hale gelecek. Vergi ve istihdam yükünün kademeli azaltılmasına yönelik çalışmalar da devam ediyor" dedi.

Erdoğan, esnaf ve sanatkarların bürokratik işlemlerinin azaltılması için 5362 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin yasada değişiklik yapılması çalışmalarına da devam edildiğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TESK Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Başbakan Erdoğan, TESK'e gelişinde Başkan Bendevi Palandöken tarafından karşılandı. Erdoğan, kendisinin genel başkan sıfatıyla TESK'i ziyaret ettiğini hatırlatarak, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve TESK yönetimine başarılar diledi.
Esnaf ve sanatkarların Anadolu tarihinin, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin adeta çimentosu olduğuna işaret eden Erdoğan, "Hep söylüyoruz, ahilik, kardeşlik teşkilatı, Anadolu da kardeşliğin, huzurun, barışın teminatı ola gelmiştir. Dünyanın hiçbir ülkesinde sosyal güvenlik diye bir anlayış, sistem, örgütlenme yokken bu topraklarda Ahiler çok eski tarihlerde sistemini kurmuş ve başarıyla da yürütmüşlerdir. Kimsesizler, yoksullar Ahi teşkilatı tarafından sahiplenilmiş giydirilmiş, doyurulmuştur. Devlete karşı halkımızın çıkarlarını koruma konusunda da başarılı mücadele vermişlerdir" diye konuştu.

"ESNAFIN SIKINTILARINA KÖR SAĞIR OLMAYIZ"

Erdoğan, geçmişin olumsuz manzaralarının geride bırakıldığını kaydederek, "İnşallah bunu bir daha yaşamayacaktır. Bugün de esnafımızın çeşitli sıkıntıları var. Bunlara kör, sağır olamayız" dedi.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, iktidara geldikten sonra ekonomideki iyileşmeyi rakamlarla açıkladı. Erdoğan, 2002 yılında Türkiye'de 1 yılda satılan 1 milyon 88 bin adet buzdolabı olduğunu, 2006 yılında ise bu rakamın 2 milyon 110 bin adet satıldığını ifade etti. Erdoğan, aynı dönemde çamaşır makinesinin 2002'de 824 bin adet satıldığını, 2006 yılında 1 milyon 766 bin adet satıldığını söyledi. Erdoğan, otomobilde vatandaşların öncelik sırasını unutmuş durumda olduğunu, bankaların ucuz kredisi sayesinde ev filan almadığını ve gidip otomobil aldığını ifade etti.

Hükümetleri döneminde kredi kullanma noktasında önemli iyileşme olduğuna işaret eden Erdoğan, 2002 yılında Halk Bankası'ndan Esnaf Kredi Kooperatif Kefaletlerine verilen kredi miktarının 2002 yılında 153 milyon YTL iken 2007 yılında 2 milyar 635 milyon YTL'ye yükseldiğini ifade etti.

"KAZIK ÇAKMADIK"

En önemli zenginliğin esnaf, sanatkârlar ve kobiler olduğunu söyleyen Erdoğan, "Biz bu kesimin sorunlarına çözüm bulmak için aramızda tartışıyoruz. Biz burada affedersiniz kazık çakmadık. Biz siyasetçiyiz. Bizim ebediyen buralarda kalmamız mümkün mü? Değil. Milletimiz kal dediği sürece devam dediği sürece buradayız biz devam etmekten memnun oluruz ama yola devam demeye mecbur değil bu gök kubbede hoş seda bırakabiliyorsak milletimiz devam diyecektir. Çünkü onu mutlu kılmamız, memlekette olumlu havanın hâkim kılınması Türkiye'mizi sıçratacaktır" dedi.

"HALK BANKASI ASLİ GÖREVİNE DÖNDÜ"

İnsana önem verdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle dedi: "Önce insan sonra devlet, önce devlet sonra insan olmaz. İnsanımız, girişimcimiz, esnafımız ne kadar güçlü olursa Türkiye Cumhuriyeti de o kadar güçlü olur. Bu anlayışla hareket etti. Türkiye Halk Bankası, esnaf ve sanatkarlara kredi vermek, kobileri desteklemek amacıyla kuruldu ama asli vazifesini dahi yerine getiremiyordu. Her yıl devletin hazinesine yük oluyordu. Neredeyse 'siz para verin de ayakta kalalım' deme noktasına gelmişti. Bugün ise çiftçinin kara gün dostu olmaya devam ediyor, asli görevine geri döndü."

Esnaf ve sanatkârların Halk Bankası'ndan aldıkları krediyi artıracaklarını ifade eden Erdoğan, "Kredilerini artırıyoruz. Faiz indirimi gibi destekler cazip hale gelecek. Vergi ve istihdam yükünün kademeli azaltılmasına yönelik çalışmalar da devam ediyor. Esnaf ve sanatkârların bürokratik işlemlerinin azaltılması için 5362 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin yasada değişiklik yapılması çalışmalarına da devam ediyoruz. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz. Bu yıl ayrıca esnaf ve sanatkâr şurası düzenliyoruz. Sorunların konuşulduğu çözüm yollarının arandığı bir platform oluşturmuş olacağız" şeklinde konuştu.

Erdoğan, son dönemde taksicilerin ciddi bir dönüşümle hizmetlerini geliştirdiklerini belirterek, "Duyarlı taksiciler müşteri memnuniyeti temizlik ve trafik kurallarına uyum konusunda gayret içindeler" dedi. Esnafın müşteriye güven vermesinin önemine işaret eden Erdoğan, güven vermenin rekabet ortamında bir adım öne çıkılmasını sağladığını belirterek, "Fırıncımız manavımız taksicimiz bu tür rekabeti arttırıcı önlemler alırsa da hiper marketlere karşı kendi konumunu güçlendirecektir" diye konuştu.

Erdoğan, hükümet olarak üzerlerini düşenleri yerine getirdiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Üzerimize düşeni yerine getirme konusunda samimi olarak kesin kararımız esnafımızın sorunlarını biliyoruz, Bunları çözme noktasında önemli mesafe kat ettik. Bundan sonra da aynı yoğunlukla çalışmaları sürdüreceğiz."
TESK Başkanı Palandöken de konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'a, 'demir döven' esnaf tablosu hediye etti. Palandöken, tabloyu hediye ederken, "İnşallah emeklerimiz boşa gitmez" şeklinde espri yaptı. Palandöken, daha sonra Erdoğan'ı esnaf çorbası içmeye çağırdı.

(CİHAN)