kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"FED'in kararı bize krizin ciddiyetini gösteriyor"

Yeni Haber
Yapı Kredi Stratejik Planlama ve Araştırma Bölümü Başkanı Ahmet Çimenoğlu, FED'in faiz indirimi kararının aslında krizin derinliğinin ciddiyetini gösterdiğini kaydetti.

Çimenoğlu, önümüzdeki dönemde 2001 krizi gibi büyük bir dalgalanma beklemediklerini belirterek, dolardaki çıkışın büyük bir panik yaratmadığını, en azından bankalarda hane halkı denilen kesimin dövize hücum etmediğini, aksine elinde uzun süredir döviz tutanların bu fiyatlardan YTL'ye geçmenin uygun olup olmadığını sorduğunu söyledi.

FED'in kararıyla ilgili dedikodular çıkmaya başladıktan sonra piyasalarda hafif bir toparlanma ve kurlarda düşüş yaşandığını aktaran Çimenoğlu, dalgalanmaların artık Türkiye'de faiz ve kurda eskisi gibi panik yaratmadığını ifade etti.

Türkiye'de Borsadaki düşüşün, piyasanın derin olmamasından ve yurt dışında hisse senedi piyasasının dünyadaki daralma endişelerinden çok fazla etkilenmesinden kaynaklandığına işaret eden Çimenoğlu, faiz ve
bono piyasalarında ise biraz daha yüksek bir direnç olduğunu, Türkiye'de şu anda yüksek faizin bonodan çıkmayı biraz daha yavaşlattığını kaydetti.

''KARAR SONRASINDA HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK OLMAZ''

Ahmet Çimenoğlu, FED'in bugün 75 baz (yüzde 0,75) puan faiz indirmesinin bir sürpriz olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:''Son 20 yıldır hiç yapmadığı şeyleri yaptı. FED'in kararı, aslında bize krizin derinliğinin ciddiyetini gösteriyor. Ancak diğer taraftan da bunun daha büyük çöküşe yol açmaması için her türlü tedbirin alınması konusunda hükümetler ve Merkez Bankaları arasında bir uzlaşma olduğunu gösteriyor. Fakat yine de, bu karar sonrasında piyasalarda her şeyin güllük gülistanlık olacağı düşünülmemeli.''

Bu faiz indiriminin olağanüstü bir zamanlamayla yapılmasının da ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Çimenoğlu, ''11 Eylül'ün ardından ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Normal bir toplantı zamanında değil, herhangi bir toplantı dışında faiz indiriminin yapılması, ciddi bir durum olduğunun kanıtı'' dedi.

Son günlerde yaşanan gelişmeleri 1929 krizi ya da kara pazartesiye benzetenlerin olduğuna işaret eden Çimenoğlu, ''Çok derin bir krize gider mi dediğimizde, orada çok kesin bir cevap vermek mümkün değil. Çünkü merkez bankaları, bugün de gördüğümüz gibi çok aktif müdahale edebiliyorlar. Özellikle ABD'de paket açıklanması ile piyasalar biraz nefes alabilir'' görüşünü aktardı.Çimenoğlu, dalgalanmaların zamanı ve boyutunun şaşırtıcı olduğunu ifade ederek, ''Bizim öngörümüz, geçen sonbahardan beri, 2008 yılının ilk yarısının bu tip çalkantılarla geçeceği, piyasaların ancak 2008'in ikinci yarısı itibarıyla sakin bir ortama gireceği yönünde'' diye konuştu.

AA