kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Putin ve Bulgaristan Başbakanı Georgi Parvanov imzayı hafta sonu attı.

Nabucco'ya güneyden taarruzda imza tamam

Bulgaristan, Nabucco'nun rakibi Güney Akım için Rusya ile anlaşmaya vardı. Buna göre, Rus gazı Avrupa'ya Türkiye'yi by-pass ederek Karadeniz'den akacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Nabucco'ya güneyden taarruzda imza tamam
Bulgaristan, Avrupa'ya doğalgazı Türkiye üzerinden taşıması planlanan Nabucco'ya rakip doğalgaz hattı Güney Akım için Rusya ile anlaşmaya vardı. Financial Times'ın haberine göre, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Gazprom'un Başkanı Dimitri Medvedev ile Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya gelerek Bulgar yetkililer ile son imzaları attı. Putin'in Devlet Başkanı olarak gerçekleştirdiği son resmi gezide imzalanan anlaşmayla birlikte hayata geçirilecek hat Rus Gazprom ile İtalyan ENI'nin ortaklığında 10 milyar dolarlık yatırıma mal olacak ve yılda 30 milyar metreküp gaz taşıyacak. Güney Akım hattı ile Rus gazı Rusya'dan Karadeniz'e taşınacak. Bu noktadan sonra hattın 2 ayağı olacak. İlk ayakta gaz Bulgaristan, Yunanistan ve İtalya'ya taşınırken, ikinci ayağa göre Romanya, Macaristan ve Avusturya'ya taşınacak. Güney Akım ile birlikte Türkiye'nin yanı sıra Ukrayna'nın da devre dışı bırakılacağı belirtiliyor. Hatırlanacağı üzere geçen kış Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan ihtilaf nedeniyle Avrupa'ya doğalgaz akışında sıkıntı yaşanmış, bu durum Avrupa'da enerji arzı güvenliği tartışmalarına yol açmıştı. Enerji uzmanları, Hazar ve Ortadoğu'dan gelerek Güneydoğu Avrupa'ya ulaşması planlanan Nabucco'nun Avrupa'nın doğalgazda Rusya'ya bağımlı kalmaması için gerekliliğine işaret ediyorlardı.

'YENİ PROJELER YOLDA'
Öte yandan Putin, Bulgaristan'da yaptığı açıklamada, "Varılan anlaşma Bulgaristan-Rusya ilişkilerinin bundan sonra da olumlu bir şekilde ilerleyeceğini gösteriyor" derken Bulgaristan ile yeni projelerin de yolda olduğuna işaret etti. Ziyaret sırasında, Boğazları bypass eden Burgaz- Dedeağaç boru hattı için kurulacak şirket konusunda da mutabakat sağlandığı belirtiliyor. Anlaşmaya göre kurulacak şirketin yüzde 51' Rusya, kalanı da Bulgaristan ve Yunanistan arasında eşit olarak paylaşılacak.