kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mağaza hırsızlığı liginde Türkiye alt sıralarda kaldı!

Dünya perakende sektörü 2007'de cirosunun yüzde 1.36'sını hırsızlara kaptırdı. Türkiye'de bu rakam yıllık yüzde 0.5-0.8 arasında değişiyor..
Centre for Retail Research araştırma kuruluşu, geleneksel Küresel Perakende Hırsızlık Barometresi Raporu'nu yayımladı. Araştırma Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik bölgesinden toplam 32 ülkede hazırlandı. 948 milyar dolarlık bir ciroyu kapsayan araştırma Avrupa perakende satışlarının yüzde 16'sını, K. Amerika satışlarının yüzde 13'ünü ve Asya Pasifik bölgesindeki satışların da yüzde 5'ini kapsıyor. Araştırma bu bölgede yer alan 820 perakende şirketinin sektörde yapılan hırsızlıklar nedeniyle toplam 98 milyar dolarlık zarara uğradığını ortaya koydu. Bu rakamın, şirketlerin toplam satışlarının yüzde 1.36'sını kaybettiklerini gösteriyor. Edinilen bilgilere göre Türkiye'de bu rakam hazır giyim sektöründe yüzde 1-2.5 arasında gerçekleşirken günlük perakende satışlarında yüzde 0.5-0.8 ve elektronik satışlarında ise yüzde 0.3-0.5 arasında gerçekleşti. Bir başka deyişle Türkiye hırsızlık liginde Avrupa ülkelerinin gerisinde!

6 MİLYON HIRSIZ
Asya Pasifik ülkelerinde hırsızlık oranı yüzde 4.6 azalmasına rağmen küresel perakende sektöründe yaşanan hırsızlık oranı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 1.36 arttı. Raporda 2007'de 6 milyon mağaza hırsızının yakalandığına dikkat çekildi. Bunların yüzde 87'sinin müşteri, 744 bininin ise mağaza çalışanı olduğu belirtildi. Şirketler hırsızlığa karşı korunmak için 25 milyar dolar yatırım yaptı. Çalınan malların markalı ve pahalı ürünler olduğu belirtildi. En çok çalınan mallar sıralamasında ise kozmetik, alkol, parfüm, tıraş bıçağı, DVD gibi ürünler başı çekti. EKONOMİ