kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Faiz indirimi piyasalara yetmedi

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
ABD Merkez Bankası (FED) gösterge faiz oranlarını olağanüstü bir adımla 75 baz puan düşürerek yüzde 3.50'ye indirdi; iskonto faiz oranlarını da 75 baz puan indirerek yüzde 4'e düşürdü.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) sürpriz faiz indirim kararı sonrasında global borsalara paralel kayıplarını azaltan İMKB Ulusal 100 Endeksi, üst üste 10'uncu günde de artıya geçemedi ve yüzde 2.09 düşüşle 44,593.71 puandan kapandı. İşlem hacmi ise yüzde 55'lik artışla 2.9 milyar YTL'ye yükseldi.


*KARE KARE ÇÖKÜŞÜN FOTOĞRAFLARI

*PİYASALARDA RESESYON ÇÖKÜŞÜ HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ


Finans Yatırım Stratejisti Mert Ülker, FED'in faiz indirim kararının global borsalarla birlikte İMKB'nin de sabahki kayıplarını azaltmasını sağladığına ancak ABD ekonomisinin resesyona girmiş olduğuna yönelik kaygıları azaltmadığına dikkat çekerek, "Bu karar bir miktar rahatlama rallisine sebep olabilir. Fakat endeks daha sonra bugünkü seviyelerin altına gerileyebilir" dedi ve ekledi:

"FED HAVLU ATTI"


"Bu hareket ve muhtemel devamı sonucunda enflasyon yılın ikinci yarısında veya 2009'da bugünden daha ciddi bir sorun olarak gündeme gelebilecek ve o zaman belki de faizi artırmak zorunda kalıp zaten daralmış ekonomide daha büyük bir sıkıntıya dahi neden olabilecek. Ama şu anda yapabileceği başka bir şey olmayan FED, günü kurtarmak adına sonunda durumun ciddiyetini anladı ve havlu attı."

Fed yaptığı yazılı açıklamada ekonomik görünümdeki zayıflama ve büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler nedeniyle bu kararın alındığını ve aynı zamanda piyasalardaki fonlama sıkıntısının azaldığını, ancak finans piyasalarındaki durumun daha geniş anlamda kötüleştiğini belirtti.
ABD Merkez Bankası böylece faiz oranlarını 2005 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine indirmiş oldu.

Karar sonrası açıklama yapan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, Fed'in bu faiz indiriminin yapıcı olduğunu ve finansal piyasalardaki dalgalanmanın olduğu bu ortamda güven artırıcı bir adım olduğunu söyledi.

AVRUPA BORSALARINDA TOPARLANMA

FED'in faiz kararı sonrası ABD borsası vadeli işlemleri kayıplarını silerken, Avrupa borsaları yüzde 1'in üzerinde yükselişe geçti. Sürpriz faiz indirimi kararının ardından Avrupa Merkez Bankası bu adıma ilişkin bir açıklama yapmayacağını belirtti. Avrupa borsalarındaki genel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi ise yüzde 1.28 artıdaydı.

ABD BORSALARI BÜYÜK DÜŞÜŞLE AÇILDI

New York Borsası'nda endeksler, güne düşüşle başladı.Borsanın açılışında, düne göre, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 3,65 (441,72 puan) düşüşle 11.657,58 puana gerileyerek, 2007 Mart ayından bu yana ilk kez 12 bin puanın altını görmüş oldu.Açılışta, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 4,40 (103,00 puan) değer kaybederek 2.237,02 puan oldu. Böylece endeks, Ekim ayındaki zirvesinin ardından bugüne kadar yüzde 20 değer kaybetmiş oldu. Standard & Poor's 500 Endeksi de açılışta yüzde 3,78 (50.10 puan) azalarak 1.275,09 puan oldu.

ABD'nin Nasdaq endeksi TSİ 17:30 itibariyle yüzde 1.94, Dow Jones endeksi yüzde 1.40 ve S&P 500 endeksi yüzde 1.53 düşüşte seyrediyordu.

1.20 YTL'NİN ALTINI GÖREN DOLAR TEKRAR YÜKSELDİ

ABD ekonomisine ilişkin resesyon kaygılarının etkisiyle global piyasalarda devam eden sert satışların sonucunda lira, dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 1.51 ve yüzde 1.45 değer kaybetti.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.2218/1.2277 YTL, euro kurunu 1.7698/1.7783 YTL, pariteyi de 1.4485 olarak açıkladı. Buna göre, yılbaşından bu yana liranın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 5.12, euro karşısındaki ise yüzde 3.6 oldu.

Bankalararası piyasada gün boyunca 1.2190-1.2480 YTL bandında seyreden dolar, ABD Merkez Bankası'nın olağanüstü toplanarak 75 baz puan faiz indirmesinin etkisiyle 1.1990 YTL'ye kadar geriledi. Dolar, 1.2080/1.2110 YTL'den kapandı.

REPO-TAHVİL-BONO


İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında, toplam 10 milyar 786 milyon 840 bin YTL'lik işlem hacmi kaydedildi.Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemlerde faiz, en düşük yüzde 15,10, en yüksek yüzde 15,75 ve ortalama yüzde 15,67'den gerçekleşti.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem hacmi 2 milyar 662 milyon 258 bin 953,74 YTL olarak belirlendi.7 Ekim 2009 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 17,77, bileşik getirisi ise yüzde 16,79'dan kapandı.

ASYA BORSALARI TEPETAKLAK

ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı öncesinde Asya borsalarında sert düşüşler yaşandı.

ÇİN BORSASI YÜZDE 7,2 ORANINDA DÜŞTÜ

Çin Menkul Kıymetler Borsası, Asya borsalarındaki düşüşü takip ederek önemli oranda değer kaybetti.

Çin Borsası'nın barometresi olan Şangay Menkul Kıymetler Borsası, kapanmasına az bir süre kala yüzde 7,2 oranında değer kaybetti.

Borsadaki bu düşüşün, geçen yıl Ağustos ayından bu yanaki en büyük oranlı düşüş olduğu belirtiliyor. Öte yandan, Avrupa borsalarının da düşüşle açılmaları bekleniyor.

TOKYO BORSASI DÜŞÜŞLE KAPANDI

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası düşüşle kapandı. Nikkei Endeksi, 752,89 puan (yüzde 5,65) olan en büyük günlük düşüşle 12,573.05 puandan kapandı.Borsanın değer kaybetmesinde, küresel bir ekonomik durgunluk kaygıları etkili oldu.

Japonya ve Çin'den sonra, diğer Asya borsaları da değer kaybettiler. Japonya Çin'in ardından, Hong Kong ve Güney Kore menkul kıymetler Borsası da düşüşle kapandı.

Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası'ndaki Hang Seng endeksi, 11 Eylül 2001 olaylarından buyana ki en büyük oranlı düşüşünü göstererek, yüzde 8,8 oranında değer kaybederek, 2,061.23 puandan kapandı.Kore Bileşik Endeksi, yüzde 4,4 oranında değer kaybederek, 1,609.02 puandan kapandı.Öte yandan, dün yüzde 10 oranında değer kaybından sonra otomatik olarak kapanan Hindistan Menkul Kıymetler Borsası, bugün, nispeten düşük oranlı bir düşüşle yeniden işlemlere açıldı.

BOMBAY BORSASI'NDA %12 KAYIP

Hindistan'ın en büyük borsası olan Bombay Borsası, BSE ( Bombay Stock Exchange ), güne yüzde 12 kayıpla başladı. Gelişmeler üzerine borsada işlemlere bir saat ara verildi.

Dün, güne 19013 puanla başlayan borsa, haftanın ilk işlem gününü 1408 puan kayıpla veya yüzde 7.4 kayıpla 17605 puandan kapanmıştı.

UZMAN GÖRÜŞLERİ...ÖNERİLER...

DALGALANMALAR SÜRECEK

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, ABD Merkez Bankası FED'in temel gösterge faiz oranlarını, 75 baz puan (0,75 puan) düşürerek yüzde 3,5'e indirilmesine ilişkin olarak, ''İndirim önümüzdeki günlere ilişkin tansiyonu almış olabilir. Ama orta vadede dalgalanmalar devam edecektir'' dedi.

Cömert, FED'in faiz indirimine ilişkinyaptığı açıklamada, bu indirimin, ABD ekonomisinin daha da kötü olduğunu gösterir nitelikte bulunduğunu kaydetti.

FED'in faiz indiriminin reel vadede yansıması olmayacağını, ''güven vermek'' adına yapıldığını dile getiren Cömert, resesyon sinyalleri veren bu indirimin piyasalar tarafından pek beğenilmediğini söyledi.Cömert, yurt içinde de faiz indiriminin ardından bir alım dalgası yaşandığını, ancak daha sonra satışların sürdüğünü ifade ederek, ''Bir süre alımlar geldi ama Borsa yine eksiye döndü. İndirim önümüzdeki günlere ilişkin tansiyonu almış olabilir. Ama orta vadede dalgalanmalar devam edecektir'' görüşünü aktardı.

Piyasadaki sorunun likidite sıkıntısından değil, ABD ekonomisindeki yavaşlamadan kaynaklandığını anlatan Cömert, bu nedenle faiz indiriminin çare olmayacağını vurguladı.Cömert, Mart ayı sonunu kadar dalgalanmaların devam edeceğini belirterek, ilk çeyrek için piyasalarda olumlu bir yansıma beklemediklerini dile getirdi.

''PİYASALAR FED'İN İNDİRİMİNE SARILACAK''

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, ABD piyasalarında kısa vadeli çözümler sağlanamadığı için dün bütün dünyaya ''kara Pazartesi'' yaşatıldığını ifade etti.FED'in artık ekonomi için yapacağı tek şeyin piyasaların beklentisinin biraz üzerinde faiz indirimi olduğunu dile getiren Uskuay, piyasaların ABD Başkanı George W. Bush'un eylem planıyla hayal kırıklığına uğradığını, dolayısıyla FED'in bu ''şok'' faiz indirimine sarılacağını ifade etti.

Bu faiz indiriminin piyasalar tarafından fiyatlanması halinde Ocak ayının tepki hareketinin gerçekleşebileceğini belirten Uskuay, böylece endeksin 48 bin puana ulaşabileceğini ve yatay seyre dönebileceğini kaydetti.Piyasalarda sakinleşme görülmemesi halinde ise kan kaybının artarak devam edeceği görüşünü aktaran Uskuay, piyasalarda ciddi dalgalanmalarla yeniden ''Kara pazartesi'' yaşanabileceğini dile getirdi.

TEMKİNLİ OLUNMASI GEREKEN BİR SÜREÇ

EcoYatırım'ın konuya ilişkin açıklamasında da FED'in bu kararının ilk aşamada piyasalarca olumlu değerlendirileceği belirtilerek, ''Ancak daha sonrasında Merkez Bankasının panik havasında olduğuna yönelik spekülasyonlara açık bir süreç başlayacaktır. Nitekim, kriz havasının boyutları konusunda oluşabilecek olan endişeler, piyasalarda gerilimi artırabilecektir. Buna bağlı olarak Borsalar yeniden aşağı yönelebilecektir'' denildi.

Kararın döviz piyasalarına etkisinin ise ''olağan koşullarda'' doların değer kaybetmesi şeklinde olması gerektiği kaydedilen açıklamada, ancak
kısa vadede dolarda yaşanacak satışlar sonrasında bu para biriminin tepki hareketine bağlı olarak yeniden değer kazanmaya başlamasının gözlenebileceği aktarıldı.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:''Beklentilerimiz doğrultusunda oldukça zorlu bir yılın içine giren piyasalarda krizin yatıştırılabilmesi için merkez bankalarının daha sakin hareket etmesi gerekmektedir. Nitekim, ilk aşamada merkez bankalarının müdahaleye gecikmesi nedeniyle derinleşen süreç, ancak temkinli temel düzenlemelerle toparlanabilecektir. Bu açıdan sadece merkez bankaları bazında değil, hükümetler düzeyinde adım atılması gerekmektedir. Nitekim, ABD Hazine Bakanı Paulson, Bush hükümetinin böyle bir adıma hazırlandığını ifade eden cümleler kullanmıştır.''Açıklamada, yatırımcılar açısında genel olarak temkinli olunması ve likide ağırlık verilmesi gereken bir sürecin içinde olunduğu ifade edildi.