kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kısa askerlik için elektrik çalmayın

Yeni Haber
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) üniversitelere gönderdiği yazıyla, 'elektrik hırsızlığı' yapan üniversite mezunlarının, yedek subay hakkını yitirerek, askerlik görevlerini 15 ay er olarak yapmak zorunda kaldığını belirterek, öğrencilerin uyarılmasını istedi.

Hayat pahalılığı altında ezilen ve çareyi kaçak elektrik kullanmakta bulan üniversite öğrencilerinin ileride kötü sürprizlere karşılaşmamaları için YÖK harekete geçti. YÖK, Milli Savunma Bakanlığı'nın uyarısıyla üniversitelere bir yazı göndererek öğrencilerin, mezuniyetin ardından askerlik görevini yaparken kötü sürprizlerle karşılaşmalarının önlenmesi için bilgilendirilmeleni istedi.

YÖK, üniversitelerden "yüzkızartıcı suç" işleyen üniversite mezunlarının yedeksubay yapılmadığını, yapılan inceleme sonucu bu durumdaki kişilerin büyük bölümünün öğrenciliği sırasında kaldığı evlerde ya kendileri ya da kapatmayı ihmal ettikleri için üzerlerinde görünen saatlerden yapılan elektrik hırsızlığı olduğunun saptandığını belirtti.

MAĞDURİYETE NEDEN OLABİLİR

YÖK, üniversite rektörlüklerine gönderdiği yazıda, Milli Savunma Bakanlığı'nın uyarılarına yer verdi. YÖK, yazısında, 4 yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarında mezun olan vatandaşların, 12 aylık asteğmen veya 6 aylık kısa dönem er olarak yerine getirdiklerini kaydetti. Yazıda, TSK Personel Kanununu ile Askeri Ceza Kanunu uyarınca bu kişilerin "yüz kızartıcı" suç işlediklerinde bu haklarını kaybettiği vurgulandı. Yüz kızartıcı suç nedeniyle yedek subay aday adaylığı hakkını kaybeden yükümlülerin mahkeme kararlarının incelenmesi sonucu yarıya yakınının "elektrik hırsızlığı" suçuna ait olduğunun görüldüğü belirtildi. Bu suçun da üniversite yıllarında öğrenci evlerinde kalan yükümlülerin kendi üzerlerinde bulunan veya ihmal sonucu kendi üzerlerinde görünen elektrik sayaçlarında meydana gelen yasa dışı müdahale, mühür bozma gibi olayların elektrik hırsızlığı sayılması nedeniyle oluştuğunun altı çizildi.

YÖK, rektörlerden öğrencilerin ilerde hak kaybına uğramalarının ve mağduriyetlerinin önlenmesi için gerekli uyarıların yapılmasını istedi.

(ANKA)