kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Soda fabrikasında hayvanat bahçesi olur mu?

Eğer, olur da bir gün yolunuz Mersin'e düşerse, mutlaka Mersin Soda Fabrikası'na uğrayın!.. Mersin Soda Fabrikası, dünyada bir ilke imza attı, ödül almasını bekliyoruz. Sanayi ile doğanın dost olabileceğini ispatladı.
Çünkü Şişe Cam Holding'e bağlı Mersin Soda Fabrikası dünyada "hayvanat bahçesi" olan tek fabrika olma unvanını taşıyor.
Şişe Cam Holding Hayvanat Bahçesi ceylanları, tavus kuşları, değişik cinste koyunları, kuşları ve köpekleriyle birlikte 200 hayvanı barındırıyor. Şişe Cam Hayvanat Bahçesinin sahipleri, fabrika bacasından çıkan dumandan etkilenmiyor.
Mersinli çocuklar, aileleriyle birlikte hayvanat bahçesini gezmeye geliyor, piknik yapıyor. Böyle bir fabrika benim içimi ısıtıyor, kendime güvenimi artırıyor. Galiba "İnsana saygı, çevreye saygı, üretime saygı" böyle oluşuyor.
Türkiye'de güzel şeyler oluyor...
Ben de her bir fabrikasında 300 dönüm alana düzenli olarak zeytin ve portakal ağacı diken Şişe Cam Yönetimi'ne, "Hayvanat bahçesi fikri kime ait?" diye sordum. Yanıt, "17 bin çalışanın ortak aklı!" diye gelince kendi kendime, "Tecrübe ve sezgi ile bezenmiş profesyonellik işte bu," deyiverdim. Galiba güçlü kurumsal kimlik böyle yaratılıyor. 17 bin çalışanı, 20'si yurtdışında 84 fabrikası, 10 markası olan Şişe Cam, ağlamadan sızlamadan, şov yapmadan bunu başarmış. Doğrusu bravo!
Demek ki Türkiye, kendi değerlerine sahip çıkmayı bilmeli!..
Demek ki, Türkiye, kendi markalarını iyi analiz etmeli!..
Bu yaklaşımdan Türk sanayicisi ders almalı. Türkiye'nin başarılı markaları ve holdingleri, Türk üniversitelerinde ders olarak okutulmalı. Özellikle Şişe Cam Holding'in duruşu, küreselleşme yolculuğunda doğru bir Türkiye modeli...
Peki, bu başarının arkasında kim var? Elbette, Türk sanayisinin bir bileni var! Sanayi analisti, 32 yıllık İş Bankalı, hiç konuşmayan Genel Müdür Doğan Arıkan. Artık kamuoyu Arıkan'ı tanımalı, Arıkan konuşmalı!..