kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nabucco-Boru Hattı için ayrıntılı teknik planlama başladı

Yeni Haber
Nabucco Doğalgaz Boru Hattının planlanması ve inşası için uluslararası bir ortaklık şeklinde kurulmuş olan Nabucco Gas Pipeline International Ltd. İngiliz PENSPEN Mühendislik şirketini projenin ayrıntılı planlamacısı ve koordinatörü olarak atadı.

Nabucco Gas Pipeline International Ltd şirketinin Murahhas Azası Reinhard Mitschek, bilgi verdi: "Nabucco projesi gerçekleşme aşamasına doğru ilerlemekte. Proje mühendisliği firması atamasını sonuçlandırarak doğalgaz boru hattı projesinin önemli bir kilo-metre taşını geride bırakmış olduk. Ayrıntılı teknik planların hazırlanması artık başladı."

Mitschek, "Avrupa çapında uygulanan bir ihale süreci sonucunda İngiliz PENSPENGroup seçildi. Kontratın yaklaşık değeri EURO 9 milyon. Seçilen mühendislik firması tüm boru hattı projesinin ayrıntılı teknik planlamasının koordinasyonu ile yükümlü. Gelecek aşamada yerel mühendisler ayrıntılı planların hazırlanma işlevine dâhil olacaklar. Ortaya çıkacak sonuç çalışma, resmi onaylar, ürün ve kalite normları ile tedarikçilerle yürütülecek görüşmelerde temel teşkil edecek. Ek olarak çevre ve sosyal etkileşim değerlendirmesinin önemli bir parçası proje mühendisliğinin ortaya çıkardığı çalışma olacak. Bilindiği üzere finans kurumları bu konularla en başından beri yakından ilgilenmekte.

Atanan mühendislik firması Ocak ayının başlangıcından itibaren faal olacak. Esas planlama öğeleri yılsonuna kadar tamamlanacak. Ortak ülkelerdeki ulusal Nabucco şirketlerinin (tümü Nabucco Gas Pipeline International GmbH tarafından tamamen sahip olunan yan kuruluşlar) her biri kendi ülkelerinde ayrıntılı planlamanın eşgüdümünü sağlayacaklar. "Ulusal Nabucco şirketlerinin kuruluşu 2007 yılının önemli sınır taşları olmuştur diyebiliriz. Şu ana kadar dört şirket kuruldu. Beşincisi ise Türkiye 'de kurulma aşamasında" açıklamasını yaptı.

Mitschek, "Gelecekte Avrupa şimdikinden çok daha fala enerjiye gereksinim duyacaktır. Nabucco projesi bu işin çözümüdür. Uluslar arası rotası ile Nabucco boru hattı önemli bir Avrupa altyapı projesi olarak: Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya'yı birbiri-ne bağlamaktadır. Proje mühendisliği firmasının ismini koyarak ayrıntılı planlamaya başlayıp sonuca iyice yaklaşıyoruz" dedi.