kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Keklik tırtıl ve süne avcısı Tahılın en büyük zararlısı süne, ormanın ise tırtıl. Bu zararlıların doğal avcısı olan keklik 2.5 kilo süne, ağırlığının 1.5 katı tırtıl yiyebiliyor

'Literatürde yok' diye keklik çiftliğine kredi alamıyorlar

Keklik üreticiliğinde ilk ruhsatın sahibi Barut, düşük faizli hayvancılık kredisi alamamaktan yakınıyor..
Size tanıtacağımız veteriner hekim Cihat Barut, Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren kişi. Elazığ'da Merkez İlçe'ye bağlı Sün Köyü'nde keklik çiftliği var. İşçi babanın evladı olarak çok zor şartlarda okuyan Barut, kirasını verecek parası bile olmadan bir tabure ve bir çanta ile klinik açar, köyleri aşındırır. Bu ziyaretlerin birinde, köylünün biri bakamadığını söyleyip ona bir çift keklik yavrusu hediye eder. Bu kekliklere bakarken, bir gün oturur düşünür, köylerde yetiştirilen tavuk bugün hangi konuma geldi, keklik niye olmasın. Ağın'da bir köylünün yetiştirdiği 50-60 kekliğini alır, çiftliğini de kiralar. Ama asıl zor süreç bundan sonradır. Keklik işinde bir bilgi birikimi olmadığı gibi mevzuatı da yoktur. Bürokrasi çarklarında epey mücadele eder. Sonunda 01 koduyla keklik üreticisi ruhsatı alır. 3 yıl önce fizik mühendisi Osman Yılmaz'ı ortak eden Barut, Ermed firması olarak yılda 100 bin keklik üretimi hedefliyor.

'TOSUN BESLE'
Kekliğin, süne zararlısıyla mücadelenin yanı sıra av turizminde ve tavuğa alternatif üretimde kullanılabileceğini kaydeden Barut, 5 yıldızlı otellere de keklik eti satabileceklerini belirtiyor. Barut, "Perakendede peynir ekmek gibi satılır ancak kesimhane yapacak gücümüz yok. Bankaya gidiyoruz, literatürlerinde keklik kredisi yok. 'Tosun besle vereyim ama kekliğe yok. Ticari kredi alın' diyor. Biz onun faizi kadar para kazanmıyoruz ki" diye yakınıyor.