kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Erdal Karamercan

TÜSİAD: İstikrara dayalı büyüme döneminin artık sonuna geldik

İstikrar sağlayan göstergelerde yer yer geriye gidiş başladığını söyleyen TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Karamercan, "Büyümede yavaşlamanın geçici olduğunu düşünmek için gerekçe bulunmuyor" dedi..
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu üyesi ile Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı Dr. Erdal Karamercan, "İstikrarı sağlayan temel göstergelerde son dönemde bozumalar görülmektedir. Hatta yer yer geriye gidiş başlamıştır" dedi. Son verilerin istikrarın getirdiği büyümenin artık sonuna gelindiğini ortaya koyduğunu belirten Karamercan, "Üstelik büyümedeki yavaşlamanın geçici olduğunu düşünmemiz için bir gerekçe bulunmuyor" diye konuştu.

TIKANIKLIKLAR BAŞLADI
TÜSİAD-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen Uluslararası Uygulamalar Işığında Türkiye İçin Sanayi Stratejisi Arayışları Konferansı'nda konuşan Karamercan, toplantıyı 2001 Krizi ardından sağlanan ekonomik ve siyasi istikrar sonucunda elde edilen yüksek büyüme sürecinde tıkanıklıkların baş gösterdiği bir dönemde düzenlediklerine dikkat çekti. İstikrar sağlayan temel göstergelerin son dönemde bozulduğunu anlatan Karamercan, enflasyon, bütçe açığı, cari işlemler açığı ve borç dinamiklerinde iyileşmelerin durduğunu ve yer yer geriye gidiş başladığını söyledi. Bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 2.3'e yükseleceğinin hesaplandığını ve dört yıldır tek haneli olan enflasyonun aşağı çekmenin pek kolay olmadığını belirten Karamercan, "Cari açık ekimde 35 milyar dolara ulaştı. Büyümedeki düşüşün ana nedeni tarım üretimindeki gerileme olsa da sanayi üretiminde de ivme 2005'ten bu yana düşüyor" dedi. 2007'nin ilk üç çeyreğinde makine teçhizat yatırımı artıyının sadece yüzde 1.9 olduğunu kaydeden Karamercan, "Yatırımlardaki yavaşlama, tabii ki istihdam yaratılmasını ve verimlilik artışlarını da sınırlıyor" dedi.

YENİ POLİTİKA GEREKLİ
Son açıklanan verilerin, istikrarın getirdiği büyüme döneminin artık sonuna gelinmiş olduğunu gösterdiğini ifade eden Karamercan, "Yüksek büyüme sürecini devam ettirmek istiyorsak, yeni dönemde yeni politikalar uygulamamız gerekiyor. Bu politikaların en önemlilerinden biri de sanayi politikası olacak" diye konuştu. Karamercan, sanayinin alt sektörlerine bakıldığında son dönemde teknoloji içeriği yüksek ürünler lehine değişen dinamiklerin de devamında sıkıntılarla karşılaşıldığını gördüklerini belirtti. Makine ve teçhizat, radyo-tv cihazları, kimya, taşıt araçları gibi sektörlerin, ekonomik yapıdaki değişimin belirleyicileri olduklarını ifade eden Karamercan, bu sektörlerde üretim, istihdam, verimlilik ve ihracattaki hızlı artışın yerini bir duraklamaya bıraktığını gördüklerini söyledi.