kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

GE kaynak buldu, Doğuş 'kârlı' hisse aldı, satış 'kazan-kazan' oldu

YAVUZ BARLAS
Doğuş % 37 iskontolu Garanti hissesi satın aldı. Grup bankanın 2007 kârından da daha fazla pay almayı garantilerken, likidite sıkışıklığını satın almalarla fırsata çeviren GE ucuz ve kârlı kaynak yarattı..
Garanti Bankası'ndaki yüzde 4.65'lik hisse satışı iki büyük ortak için de 'kazankazan' operasyonu oldu. Doğuş Grubu ve General Electric GE) Capital Corporation bankadaki yüzde 51'lik kontrolü kaybetmedi. En büyük getiriyi yurtdışındaki satın almalarla zor durumdaki bankalara yardım eli uzatan GE elde etti. GE 2005 Aralik'ta ortak olduğu Garanti'den hisse başına yüzde 130'luk karının bir bölümünü cebine koymuş oldu. Üstelik GE elinde bulundurduğu 182 adet kurucu hisse senedi sayesinde banka yönetimdeki ağırlığını kaybetmedi.

250 MİLYON DOLAR CEPTE
Doğuş Grubu açısından bakıldığında da satış bankanın borsa değerine göre yüzde 37 iskontolu gerçekleşti. Doğuş Grubu dolaşımda olmayan söz konusu hisseleri bir gün fonlara satmayı planladığında bankanın piyasa değerindeki gelişmelere göre yabancı fonlara satış karını artırabilme imkanına kavuştu. Grup bugün hisseleri satmayı planlasa 647 milyon dolarlık hissenin değeri 890 milyon doları buluyor. Yani dolaylı yoldan Doğuş elindeki yüzde 4.65 ile 250 milyon dolarlık karı iskontolu satışla elde etmiş oluyor.

DOĞUŞ'A EK TEMETTÜ
Diğer yandan 9 aylık mali tablo sonuçlarında 1.7 milyar dolar kar yazan Garanti Bankası'nda Doğuş Grubu yüzde 4.65'lik ek hisse karşılığında 2007 kârından daha fazla temettü elde etme fırsatı da yarattı. Garanti Bankası'nda kurucu hisse senetlerini elinde bulunduranlar dağılıtan kârın yüzde 10'unu alıyor. Ortaklara kâr payı dağıtımı bu miktar ayrıldıktan sonra yapılıyor. Bu nedenle GE sattığı hisse karşılığında kaybettiği temettü tutarı kazandığı rakam yanında küçük kalıyor. Örneğin 9 aylık kârdan hesap edilse Doğuş satın aldığı ek yüzde 4.65 hisse sayesinde 70 milyon dolar daha fazla temettü alacak. 2007 karının 2 milyar doların üzerinde çıkması halinde ise Doğuş'un cebine girecek tutar artacak.

MERRİLL LYNCH'E YARDIM
Doğuş Grubu'na hisse satışı sonrasında elinde yüzde 20,85 hisse kalan GE global piyasalardaki likidite sıkışıklığını fırsata çeviriyor. Elindeki özkaynağı değerlendirerek GE zordaki bankalara ve şirketlere ortak olma harekâtı gerçekleştiriyor. Son olarak Merrill Lynch'nin kredi bölümüne 1.3 milyar dolar vermeyi planlayan GE bu yolla rekabet şartları daha kuvvetli satın almalar gerçekleştiriyor. Üstelik bu satın almaların finansmanını eğer özkaynakla gerçekleştiriyorsa daha da kârlı çıkıyor. Çünkü kredi ile bu yatırımları fonlasa mortgage krizi ile dalgalanan piyasalarda yüzde 5'leri aşan faiz maliyetine katlanmak zorunda kalacak. Likidite darlığında yükselen faiz maliyetinden kurtulan GE bir yandan da hâkim olduğu şirketlerde gücünü yitirmiyor.