kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
24 YIL ÖNCE BİLEKTEKİ KELEPÇEYİ GİZLEMEDİLER Hazırladıkları "Çizgilerle Nâzım Hikmet" kitabıyla "komünizm propagandası yapmak"la suçlanan ikili, duruşmada kelepçeyi gizlememiş, aksine görünmesi için uğraşmıştı.

Albümden çıkan siyasi fotoğraf

Şenol KONUKÇU
Savaş Dinçel'in albümünden, siyasi bir fotoğraf çıktı. Komünizm propagandası yapmakla suçlanan Dinçel ve Müjdat Gezen, 1983'te mahkemeye, birbirlerine kelepçelenerek götürülmüştü..
Geçen hafta iç kanamadan hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Savaş Dinçel, kollarında can verdiği arkadaşı Müjdat Gezen'le en büyük sevinçleri ve üzüntüleri de birlikte yaşamışlardı. Hatta ikili 24 yıl önce aynı kelepçeyi paylaşmıştı. İki arkadaşa, 1978'de Müjdat Gezen'in yazdığı, Savaş Dinçel'in resimlediği "Çizgilerle Nâzım Hikmet" kitabı nedeniyle 12 Eylül 1980 sonrasında dönemin ünlü 141 ve 159. maddelerinden haklarında dava açıldı. Bu dava nedeniyle tutuklanan Dinçel ve Gezen 4 Haziran 1983 tarihinde İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne elleri birbirlerine zincirlenmiş olarak getirildi.

21 YIL HAPİSLERİ İSTENDİ
O dönem cezaevlerinde zorunlu olan "tek tip" giysiler içinde olan iki dost, bileklerindeki kelepçeleri gizlemeye çalışmamış, aksine görünmesi için kollarını öne doğru çıkarmıştı. "Komünizm propagandası yapmak ve hükümetin manevi şahsiyetini tahkir etmek" iddiaları ile 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Gezen ve Dinçel bir süre tutuklu kaldıktan sonra beraat etmişlerdi.