kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'İsrail saldırırsa İran yerlebir olur'

Eski Pentagon uzmanı Cordesman'ın hazırladığı rapor oldukça çarpıcı. Buna göre: olası bir İsrail-İran nükleer savaşında, 20 milyon İranlı ölür. Bir megatonluk nükleer bombaya sahip İsrail, Tahran ve Kum kentlerini hedef alır. Savaşı İsrail kazanır..
"İran ile İsrail arasında nükleer savaş çıkarsa, 20 milyona kadar İranlı, 800 bin de İsrailli ölebilir..." Bu inanılmaz savaş senaryosu, ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nin (CSIS) hazırladığı bir rapora dayanıyor.

İSRAİL HAYATTA KALIR
Eski bir ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) uzmanı Anthony Cordesman'ın hazırladığı "İran, İsrail ve Nükleer Savaş" başlıklı çalışmaya göre, ABD ile İsrail önleyici bir saldırı gerçekleştirmezse İran 2010 ila 2020 yılları arasında 30 nükleer savaş başlığı üretebilir. İsrail'in buna karşın hem hava hem de denizden fırlatılabilecek 200 nükleer başlığının bulunduğuna dikkat çeken Cordesman, olası bir savaş sonrasında hayatta kalacak devletin İsrail olacağı tahmininde bulundu. "İsrail, nüfus ve ekonomik anlamda hayatta kalabilir, ancak İran için bu imkansız" ifadelerini kullanan raporda, İsrail'in yüksek potansiyelli ve etkili bombaları olduğu kaydedildi. Örneğin İsrail'in elinde 1 megatonluk nükleer bomba varken İran'ın en büyük bombası ancak 100 kiloton gücünde. Ayrıca "Arrow 2" gibi füze savunma sistemi de İran'ın bombalarını durduracak kapasitede.

3 HAFTA SÜREBİLİR
3 hafta süreceği belirtilen savaşta İran da uydularını kullanarak ABD'yi bile vurabilir. Tahran'ın hedefinde, Tel Aviv ile Hayfa bulunurken İsrail de Tahran, Kum, İsfahan ve Kermanşah şehirlerini vurabilir.

İran
Ordu: 545 bin asker
Bütçe: 6,3 milyar dolar
Füzeler: Şahab-5
(menzili 10 bin km);
X-55 (menzili 3 bin km)
Nükleer Gücü: Belli değil

İsrail
Ordu: 168 bin asker aktif (3 milyon yedek)
Bütçe: 18,7 milyar dolar
Füzeler: Eriha (menzili 8 bin km);
Popeye (menzili 1500 km)
Nükleer Gücü: 100-200 nükleer silah;
nükleer başlık taşıyabilen 3 denizaltı
Haberin fotoğrafları