kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İngiltere'de hoparlörle ezan yayınını kısıtlayan bir yasa yok. Belediyeden alınan izin çerçevesinde "gürültü kurallarına uyularak" ezan okunabiliyor. Ülkedeki birçok cami sabah, akşam ve yatsı namazlarında ezan yayını yapmıyor.

Hoparlörle ezana 'Oxfordlu' tepkisi

Perihan KORKMAZ / LONDRA
İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan camiden günde üç kez ezan okunması planı İngilizleri öfkelendirdi. Muhafazakârlar 'Müslüman gettolaşmaya izin vermeyiz' diyerek toplantı bastı..
Türkiye'de daha önce 'gürültü oluyor' şikâyetleriyle defalarca tartışma konusu olan hoparlörle ezan yayını bu kez İngiltere'nin Oxford kentinde farklı bir zeminde tartışma yarattı. İngiltere'nin 130 bin nüfuslu üniversite kenti Oxford'un doğusunda bulunan cami yetkililerinin şehir konseyine günde 3 kez hoparlörle ezan yayını yapılmasına ilişkin teklifi kentin muhafazakâr Hıristiyanlarını ayağa kaldırdı.

'ODAMDA EZAN SESI ISTEMEM'
Belediyenin konuyla ilgili yaptığı toplantıyı basan öfkeli grup ezan yayınının bölgeyi Müslüman gettosuna çevireceğini öne sürdü. Oxford Merkez Camisi sözcüsü Serdar Rana ise tepkilere "Kiliseler nasıl çan çalıyorsa bizim de ezan okuyarak cemaatimizi namaza çağırmaya hakkımız var" diyerek cevap verdi. Ezan yayınına karşı dilekçe veren grubun lideri Dr. Mark Huckster "Daha önce Ortadoğu'da bulundum. Ezan sesi yabancılar için son derece rahatsız edici. Eğer bir Hristiyan Kilisesi de vaazlarını hoparlörle dışarıya verse aynı itirazda bulunurdum" dedi. Komşusu Allan Chapman ise "Sivil özgürlükler ve çok kültürlü bir topluma inanıyoruz. Ancak kentimizin bir Müslüman gettosu haline getirilmesini istemiyoruz. İbadet özgürdür. Ancak odama kadar giren ezan sesi haklarımı ihlâl eder" şeklinde konuştu.

'BİRBİRİMİZE KARŞI SAYGILIYIZ'
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız başkent Londra'daki Süleymaniye Camisi imamı Burhan Aygün "Her belediye, hoparlörle ezan yayını için başvuru yapan bir camiye bölgedeki Müslüman nüfus, cami yapımı için alınan ruhsat v.b. faktörlere göre izin verebilir. Biz öğle ve ikindi vakitlerinde ezan yayını yapıyoruz. Ancak kiliseler gürültü olmaması için kendi çanlarını bile yavaş çalarken biz yüksek sesle ezan yayını yapamayız. Birbirimize karşı her açıdan saygılıyız" dedi.