kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Veysel Usta

'Atatürk güreşe düşkündü'

Hülya KARABAĞLI/ANKARA
Araştırmacı Eriş Ülger: "Atatürk, Galatasaraylı, Fenerbahçeli, Beşiktaşlı veya Trabzonsporlu değildir. O güreşi çok severdi"..
Yıllardır süren ve son olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden Veysel Usta'nın, "Atatürk Trabzonsporludur" iddiasıyla yeniden gündeme gelen Ata'nın hangi takım taraftarı olduğu tartışmalarına Atatürk araştırmacıları tepkili... Son kitabı "Zafere giden" ile büyük ilgi yaratan Atatürk araştırmacısı Eriş Ülger, Atatürk'ün ayağının futbol topuna dokunmadığını belirterek, "Atatürk, Galatasaraylı, Fenerbahçeli, Beşiktaşlı veya Trabzonsporlu değil" dedi. Ülger, "Atatürk Trabzonsporludur. Elimizde kanıtlar var" iddiasına ise "1921 yılında Trabzonspor var mıydı" karşılığını verdi. Eriş Ülger, arşivindeki belgelere göre, Atatürk'ün sevdiği spor dallarını at ve yelken yarışları, deniz sporları ve güreş olarak sıraladı.

LAİKLİK TARAFTARIYDI
"Atatürk bir tek laik cumhuriyet taraftarıydı" diyen Ülger, kulüplerin bu iddialarının ziyaretlerden kaynaklandığına dikkat çekti ve "1937 yılında Adana ziyareti var. Orada, spor konusunda görüşlerini aktarıyor. Şimdi kalkıp, 'Atatürk Adanasporlu mu?' demeliyiz" dedi.