kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nimet Arzık

Gazeteciye tecavüze kalkıştı

Hazırlayan: Ferhat ÜNLÜ
Gazeteci Nimet Arzık, MİT'in güvenli evinde Göktürk'ün tecavüz girişimine maruz kaldı. Yaşadıklarını "Tek At Tek Mızrak" adlı anı kitabında şiirle anlatan Arzık'ın başına gelenler duyulunca Göktürk görevden alındı..
Türk istihbaratının akademik kariyer de yapmış tek patronu Prof. Dr. Hüseyin Avni Göktürk'tü. Onu tanıyanlar, "Entelektüel, havalı bir adamdı" diyorlar. 1901'de Niğde'de doğan Göktürk, MİT'in altı sivil patronundan biriydi. Adnan Menderes'in yakın adamlarından olan Göktürk, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakan vekilliği ve Niğde Senatörlüğü de yaptı. Daha sonra Kasım 1957 ile Temmuz 1959 arasında MAH Reisliği görevini yürüttü. Ancak, 1983'te ölen Göktürk tarihe bu hizmetleriyle değil, bir kadın gazeteciye tecavüz girişimiyle geçti. Bu gazeteci Nimet Arzık'tı. Kocası Şerif Arzık'ın ölümünün 56'ncı gününde teşkilatın güvenli evi olduğu söylenen bir yerde Göktürk'ün tacizine maruz kaldığını ileri süren Arzık, bu olayı "Tek At Tek Mızrak" adlı anı kitabında 56. Gün adlı şiirle anlatacaktı.

GÖREVDEN ALINDI
Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Salih Korur, olayın duyulması üzerine dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in isteği üzerine Hüseyin Avni Göktürk'ü görevinden aldı ve Sınai Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atadı. Eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen, "Nimet Arzık'ı tanırdım. ASALA'nın şehit ettiği Taha Carım'ın kız kardeşidir. Çok zeki ve hırslı bir kadındı, nefis Fransızcası vardı. Benim ilk eşimle de arası bayağı iyiydi. Fakat kızgın tipler vardır ya onlardan biriydi. Ama sarkıntılık olayını bilemem" dedi.
Haberin fotoğrafları