kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK

Türkiye'de trafikte herkes eşit mi?

Demokrasilerde herkes eşittir. Bu trafik için de geçerli. Fakat, Türkiye'de herkes kendini trafik kurallarından üstün sayıyor. Nüfuzlu işadamı, doktor, savcı, hakim, milletvekili hemen herkes trafikte kendini kuralların üstünde görüyor. Bu durum bana George Orwell'in Hayvan Çiftliği kitabındaki "Bütün hayvanlar eşittir. Fakat bazı hayvanlar ötekilerden daha fazla eşittir..." cümlesini hatırlatıyor. Türkiye'de de durum aynen böyle.

Başbakan'ın talimatı
Ama geçtiğimiz günlerde Türkiye'de de trafikte eşitliğin sağlanabileceğine yönelik bir gelişme yaşandı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'Trafik güvenliğinde yeni açılımlar, hedefler ve çözümler' isimli projede, kural ihlali yapan sürücülere artık taviz verilmeyeceğini açıkladı. Projeyi yakından takip eden Başbakan Tayyip Erdoğan da, bu ayrıcalığın kaldırılması için çalışma başlatılmasını istemiş. Başbakan'ın talimatı uygulanmaya başlanırsa bundan sonra polis, trafikte direksiyonun başındaki herkese eşit davranacak. Böylece milletvekilleri, diplomatlar, hakim ve savcılar da kuralları ihlal etmeleri halinde ceza ödeyecekler.
Başbakan bu işin peşini bırakmamalı. On binlerce insanın hayatını kaybettiği trafik kazalarını ve trafikte yaşanan kaos ile vurdumduymazlığı önlemek için bu talimatın uygulanması gerçekten çok önemli.
Önemli mevkilerde bulunan kişilere bile ceza kesilen bir ülkede, kimse kendini trafik kurallarından üstün sayamaz. Trafik kurallarını çiğnemeye cesaret edemez. Trafik polisine " Benim kim olduğumu biliyor musun " diyemez. Mesleği, kimliği, gücü ne olursa olsun trafikte yaptığı hatanın bedelini ödeyeceğini bilir.

Trafikte eşitlik
Türkiye'de trafik kurallarını kendine göre yorumlayanlara bir sözüm var. Trafik, ülkenin sahip olduğu demokrasinin de bir göstergesi. Bir gün Türkiye'de de demokrasi işleyecek. Hâlâ böyle bir umut var. Buna inanmak istiyorum.