kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anglikan İngiltere Katolik oldu

Çarpıcı bir araştırma: Anglikan Kilisesi'nin doğduğu, mezhep savaşlarının yaşandığı İngiltere'de artık en çok Katolik yaşıyor..
İngiltere Kralı 8'inci Henry'nin sevdiği kadınla evlenebilmek ve Papa'nın ülkesi üzerindeki gücünü kırmak için kurduğu Anglikan Kilisesi, İngiltere ile özdeşleşen kimliğini ve etkinliğini yitiriyor. İngiliz Sunday Telegraph gazetesi, eski Başbakan Tony Blair'in de Katolik olmasıyla alevlenen mezhep tartışmalarını araştırdı. Ve göçmenlerin de etkisiyle düzenli olarak kiliseye giden Katoliklerin sayısının Anglikanları geçtiği ortaya çıktı. Gazete, haberi "İngiltere Katolik bir ülke oldu" başlığıyla verdi.

GÜÇ KAYBEDİYOR
Yaklaşık 500 yıl önce kurulan Anglikan Kilisesi son dönemde büyük bir varoluş mücadelesi veriyor. Eşcinsellerin ve kadınların piskopos olarak görevlendirilmesi tartışması nedeniyle Episkopalyanlar (Anglikan Kilisesi'nin ABD temsilcisi) ve Anglikanlar arasında çıkan tartışmalar kiliseyi resmen olmasa da ikiye bölmüş durumda. Bir yandan da İngiltere'de Vatikan gittikçe elini güçlendiriyor. İngiliz Times gazetesi, geçtiğimiz şubatta Anglikan ve Katolik kiliselerine ait komisyonların her iki kilisenin Papa'nın yönetimi altında birleşmesi üzerine çalıştığını yazmıştı. Anglikan Kilisesi'nin kuruluşundan bu yana Büyük Britanya'da Anglikanlar ve Katolikler arasında büyük savaşlar yaşandı. Hayatı beyaz perdeye aktarılan Kraliçe 1'inci Elizabeth'in yayınladığı bir fermanla İngiltere'nin resmi mezhebi olan Anglikanlık'a muhalefet eden Katolik ve Kalvenistler öldürüldü. Adadaki Katoliklerin büyük çoğunluğunun yaşadığı İrlanda'da Katolik nüfus haklarına ancak 1829'da O'Connel'in başlattığı hareketin ardından kavuşabildi.