kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2.5 günde dünya % 2 kazandı

RAHİM AK
Uluslararası piyasalar Noel tatili nedeniyle işlemlere ara vermeye hazırlanırken, Türkiye'de İMKB'nin kapalı olduğu 2.5 günde dünya borsaları ortalama yüzde 2 yükseldi Dolar da diğer para birimleri karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazanırken, şimdi gözler Türkiye'ye çevrildi. Bu kez İMKB çalışacak dünya tatile çıkacak..
Bayramda Türkiye piyasaları kapalıyken kredi krizinde yüzde 42 değer kaybeden ve piyasa değeri 46.7 milyar dolar azalan Merrill Lynch'e Singapurlu devlet yatırım fonu Tamesek'in 5 milyar dolar nakit ödeyerek ortak olması dünyada moralleri yükseltti borsaları uçurdu. Merrill Lynch'in yanı sıra ABD tüketim rakamlarının ve özellikle büyük teknoloji şirketlerinin kârlarının çok iyi gelmesi dünya borsalarının ortalama yüzde 2 (hesap borsalar büyüklüklerine göre ağırlandırılıp yapılmıştır) yükselmesini sağladı. Türk piyasalarının kapalı olduğu üç gün içinde Çin Shenzen Borsası yüzde 5.5, ABD Nasdaq Borsası ise yüzde 4.1 tırmandı. Brezilya, G. Afrika, Hollanda ve Rusya borsaları da yüzde 2'nin üstünde yükseldi. Bayram boyunca İtalya ve İspanya borsaları ise çok küçük oranlarda düştü.

BU KEZ DÜNYA BAYRAMDA
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın üç gün boyunca dünyadaki olumlu gelişmelerden uzak kalması borsanın bugün kayıplarını telafi edeceği görüşünü güçlendirse de bu hafta başta bugün ve yarın ABD borsalarının Noel tatili nedeniyle kapalı olması nedeniyle yüzde 72'si yabancı yatırımcıların elinde bulunan borsada bu tezi zaafa uğratıyor. Ancak uzmanlar, borsanın en azından satıcılı olmayacağından emin. İMKB'de en fazla işlem yapılan ikinci piyasa olan İngiltere'de 25-26 Aralık'ta kapalı olacak. Japonya'da da piyasa imparatorun doğum günü nedeniyle yılbaşına kadar kapalı.

PARA BİRİMLERİ DEĞER YİTİRDİ
Endişelerin azalması ABD Doları'na da diğer para birimleri karşısında değer kazandırdı. Dolar özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı. Güney Afrika Zarı, geçen hafta yüzde 5'e yakın değer kaybederken, Y. Zelanda Doları ve Macar Forinti bu para birimini takip etti. Piyasaların açık olduğu 2.5 günde yüzde 1.7 değer kaybeden YTL, diğer para birimlerine karşı şanslı oldu. Carry trade (düşük faiz oranı olan ülke parası ile borçlanıp yüksek faizli ülke parası almak) işlemlerine konu olan Japon Yeni de yüzde 2 değer kaybetti. Bu da yeniden caryy trade işlemleri yapılması için uygun ortam yarattı. Ancak Yen yılbaşına göre hâlâ yüzde 4 daha değerli.