kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gripten yakamı nasıl kurtarırım?

Bu yıl 3 kez gribe yakalandım. Sürekli vitamin aldığım ve kalın giyindiğim halde hastalanıyorum. Ne yapmalıyım? Özgür C./Ankara

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Cemal Aytaç Ak, gribe yakalanmamak için şunları önerdi:

* Kış mevsiminde daha fazla tüketilmeye başlanan yağlı, hamurlu ve şekerli besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.

* Günde 5 öğün yemek yiyin. Sabah kahvaltısından asla vazgeçmeyin. 3 ana öğünün arasını, meyve veya lifli besinlerle destekleyin.

TURUNÇGİL TÜKETİN

* Geceleri televizyon karşısında geçen süre kısaltın ve bu süre içinde kuruyemiş gibi aburcuburlar yenmeyin.

* Vitamin ve mineral açısından zengin olan sebze ve meyveler tüketin. Vücut direncinin artırılmasında önem taşıyan C vitamini yönünden zengin limon, portakal, mandalina gibi turunçgillerden bol bol yiyin.

* Kemik ve diş sağlığı için gerekli olan D vitamini ihtiyacının karşılanması için, güneşli günlerde yürüyüşlere çıkın ve bol bol balık tüketin.

* Kış mevsiminde fiziksel aktiviteler azalır ve unlu gıda tüketimi artar. Posalı besinlerin tüketiminin azalması sindirim sistemi rahatsızlıklarına, özellikle de kabızlığa yol açar. Kabızlıktan korunmak için, haftada en az 2 kez kuru fasulye, nohut ya da mercimek gibi protein değeri ve posa içeriği yüksek olan kuru baklagillerden tüketin. Ayrıca bol bol sıvı alın ve günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin.