kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Ara malında yerliyi tercih eden ihracatçıya vergi avantajı geliyor

Büyük resim için tıklayın
Yükselen cari açık, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in sürekli ilgi alanına girdi. Bu sayede, "enerji maliyetlerindeki artışı bilançodan çıkarın, cari açık sorun değil" yaklaşımı terk edildi. Enerji dışındaki kalemlere, yerli sanayiin rekabetçiliğini frenleyen nedenlere de inildi.
Bu kapsamda, Dahilde İşleme Rejimi gözaltına alındı. DİR, dünya piyasa fiyatlarından hammadde temin ederek ihracatı arttırmak amacıyla yürürlüğe konulan bir politika.
Firmalar, ihraç edecekleri ürün için ihtiyaç duydukları malları, yurt içinde bulamadıkları gerekçesiyle ithal ediyor. Geçici yapılan bu ithalat, vergiden muaf oluyor. Türkiye'nin ithalatında vergi kolaylığı tanınarak yapılan alımların payı yüzde 15 civarında. Ancak aynı ithalat sayesinde yapılan dış satım, toplam ihracatın yarısını aşmış durumda. Aslında olayın iki yönü var. Bir yönü, ithal edilen malların yerli üreticilerin ekonomik çıkarlarını olumsuz etkileyip etkilemeyeceğiİşin bu yönü son 10 yıla hep ihmal edildi. Bu yüzden DİR'i daraltmayı öngören planlar da tartışılıyor. İşin diğer yönü ise yerli üreticinin teşvik edilmesi. Özellikle DİR kapsamındaki ithalatta ön sıraları alan dokuma, giyim, gıda, lastik, demir çelik ve taşıt araçları sektöründe yerli üreticiden mal tedarikinin özendirilmesi.
Dünya Ticaret Örgütü normlarına ters düşmeyecek biçimde, yerli tedarikçiden girdi temin eden ve dış satım garantisi veren ihracatçı firmalar için KDV ertelemesi bu seçeneklerin başında.
Maliye, "istismar" edilir kaygısı taşımakla birlikte ihraç kaydıyla, iç piyasadan ara malı veya hammadde temininde geçici süreyle vergi ertelemesine uzak durmuyor.