kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Köprüde trafik 1.5 milyar dolar

ANKA
İstanbul Boğazı'ndaki köprülerden araçların geçmek için her gün saatlerce beklemesiyle oluşan akaryakıt, iş gücü ve işletme kaybının ekonomiye yıllık maliyeti 1.5 milyar doları buluyor..
İstanbullular'ın bitmek bilmeyen trafik çilesinin ekonomiye olan maliyeti de giderek artıyor. İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde araçların her gün saatlerce beklemesi ekonomide 1.5 milyar dolarlık kayba sebep oluyor. İstanbul Boğaz köprülerinden geçen araç sayısının köprülerin kapasitesinin çok üstüne çıkması yaşanan trafik sorununu içinden çıkılmaz hale getiriyor. Özel araç sayısının hızla arttığı İstanbul'da bir dönem trafik yoğunluğunu önlemek amacıyla tek-çift plaka uygulaması bile düşünülmüştü. Plakaların son rakamına göre köprülerden geçişi öngören uygulama 5 yıl önce yürürlüğe konulamadı ama trafik sorunu da bu sürede çözülemedi. Aksine, her geçen gün sorun artarak devam ediyor.

420 BİN ARAÇ GEÇİYOR
Türkiye'deki araçların beşte birinin bulunduğu İstanbul'da motorlu araç sayısı 2.5 milyonu aştı. Trafikten ilk defa tescil alan taşıtlarda da İstanbul yüzde 30'un üzerinde bir oranla ülke çapında ilk sırayı alıyor. Bu tablo içinde köprülerden geçen araç sayısı da bekleme süresi de giderek büyüyor. Her gün ortalama boğaz köprülerinden 420 bin araç geçerken, burada yaşanan trafik sıkıntısının ekonomiye olan yükü de artış kaydediyor. Boğaz geçişlerinde yaşanan yoğun trafik, araçların yüzde 50'sinin ortalama 45 dakika gecikme ile boğazlardan geçmesine neden oluyor. Gecikmeden dolayı oluşan akaryakıt, iş gücü ve işletme kayıplarının maliyeti ise yıllık 1.5 milyar doları buluyor. Köprülerden elde edilen gelir miktarının, oluşan maliyetin çok altında kaldığı dikkat çekiyor.