kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kişi başına gelirde bir Lüksemburglu 9 Türk'e bedel

Yeni Haber
Satın alma gücü paritesine göre kişi başına milli gelirde Türkiye'nin 27 AB ülkesi ortalamasının üçte biri düzeyine bile ulaşamazken, Belçika'da bu tutarın Türkiye'nin dokuz katı olduğu belirlendi. AB'ye üye ve aday ülkelerle, EFTA ve Batı Balkan ülkelerinden oluşan 37 ülke içinde Türkiye'nin Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Makedonya'dan sonra en yoksul ülke konumunda bulunduğu ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen ve 37 ülkeyi kapsayan satın alma gücü paritesiyle gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) çalışmasının 2006 yılına ilişkin sonuçlarını açıkladı. Satın alma gücü paritesi kullanılarak elde edilen kişi başına reel GSYİH değerlerinin temel alındığı araştırmada, AB'ye üye 27 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde ülkelerin kişi başı GSYİH endeksleri sıralandı. 27 AB üyesi, 3 aday ve 3 EFTA ülkesi ile 4 Batı Balkan ülkesi olmak üzere 37 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre kişi başına GSYH hacim endeksi en yüksek ülke 280 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 21 ile Arnavutluk olurken, Türkiye sondan 4. sırada yer aldı.

TÜRK'ÜN GELİRİ AB'NİN ÜÇTE BİRİ BİLE DEĞİL

Araştırma sonuçlarına göre, 27 AB üyesi ülke ortalamasında kişi başına reel GSYİH değeri 100 kabul edildiğinde Türkiye'de 31 çıkıyor. Buna göre Türkiye kişi başına milli gelirde AB ortalamasının üçte birine bile ulaşamıyor. 27 AB ülkesi ortalaması 100 kabul edilerek yapılan sıralamada Türkiye'nin endeks değeri önceki yıllara göre biraz yükselmiş görülüyor. Söz konusu değer 2004 ve 2005 yıllarında 29 çıkmıştı.

Söz konusu 37 ülke içinde kişi başına geliri en yüksek olan Lüksemburg baz alındığında ise aradaki makas çok daha fazla açılıyor. AB ortalamasında 100 kabul edilen 2006 kişi başına milli gelir düzeyi bu ülkede 280'e ulaşıyor. Buna göre yaklaşık 9 Türk'ün geliri toplamda ancak bir Lüksemburglu'ya eşit bulunuyor.

Kişi başına reel GSYİH endeks değeri Türkiye'den daha düşük sadece üç ülke bulunuyor. AB27 ortalamasında 100 kabul edilen endeks, Arnavutluk'ta 21, Bosna-Hersek'te 26 ve Makedonya'da 28 düzeyinde.

ANKA