kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hamsi bolluğu

Yeni Haber
Giresun Limanı'ndan denize açılan tekneler, büyüklüklerine göre her gece avladıkları 60 ile 300 ton arasında hamsilerle kıyıya dönüyorlar.

Giresun Limanı'ndan hamsi avı için denize açılan Köroğlu 2 Teknesinin kaptanı Muammer Yüksel, Karadeniz'de yaklaşık 2 ay önce başlayan hamsi avının giderek bollaştığını söyledi.

Karadeniz'de son yılların en bereketli hamsi avının yaşandığını, Ereğli'den Hopa'ya kadar olan Türk karasularında her yerde hamsi avlandığını ifade eden Yüksel, ''Karadeniz hamsi kaynıyor. Her yerde hamsi var. Bundan para kazanan balıkçı ve ucuz balık yeme fırsatı bulan vatandaş da memnun'' dedi. Bir av teknesi ile 2 taşıyıcı teknesi bulunduğunu anlatan Yüksel, şunları söyledi:

''Bu sezon gerçekten Karadeniz'de son yılların en verimli ve bereketli hamsi avı sezonu yaşanıyor. Taşıyıcı teknelerimle kıyıya her gece avladığım 120 ton hamsi ile dönüyorum. Bunun yarısını kasalayarak kamyonlarla değişik illere, yarısını da balık unu ve yağı fabrikalarına gönderiyorum. Balık unu ve yağı fabrikalarına yok fiyatına giden
hamsilere çok üzülüyorum. Benim av teknem ile taşıyıcı teknelerim 40 metre uzunluğunda, bizden daha büyük olan tekneler ise bir gecede 400 tona yakın hamsi avlayabiliyor. Burada iyi düşünmemiz gerekiyor.''

HAMSİ AVINA KOTA

Yüksel, Karadeniz'in her sezon bu şekilde cömert olamayacağını, hamsi avına teknelerin boyu ve taşıdıkları av istihsallerine göre kota konulması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Hamsinin daha da çoğalması için bizler de avlanmaya kota istiyoruz. Benim bir teknem orta ölçekli bir tekne olduğu halde gecede 60 ton hamsi avlayabiliyor. Büyük tekneler 300 ile 400 ton arasında avlayabiliyor. Hamsi avına kota konulması ülkenin menfaatinedir. Kota, teknelerin büyüklüğüne göre konulmalıdır. Gecede bin kasa hamsi avlayarak 10 bin YTL kazanacağıma, 500 kasa avlayarak yine aynı parayı kazanırım. Bunun için, kota uygulaması gelecek nesiller ve ülkemiz için hayırlı olur.''

HAMSİYE GÜNDÜZ GETİRİLEN AV YASAĞI

Bu sezon ilk kez hamsiye gündüz avlanma yasağı getirildiğini hatırlatan Yüksel, ''Şimdi bu getirilen yasağın olumlu sonuçlarını alıyoruz. Karadeniz'de her yerde hamsi avı yapılıyor. Bu yasak getirilmesiydi tüm takımlar, hamsi sürücüsünü takip edecekti ve hamsi bugün Gürcistan karasularında olacaktı. Bu uygulamadan son derece memnunuz, havalar sert gittiği takdirde en az iki ay daha bol ve bereketli hamsi avı yapacağımızı tahmin ediyoruz'' diye konuştu.


AA