kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İlhan Özgür Yurt

1 yılda 400 ton defne yaprağını fırında kuruttu, 56 ülkeye sattı

ŞAH TANYERİ
Kentte istihdamı artırmak amacıyla ortak şirket kuran Bartınlı girişimciler, ormandan toplanan ekolojik ürünleri fırında kurutup dünyaya ihraç ediyor..
Bartın Girişim Grubu Ekolojik Gıda Sanayi A.Ş., 22 Eylül 2003 tarihinde faaliyete geçtiğinde, örnek bir proje de hayata geçmiş oldu. Projenin arkasında, ortak iş yapma kültürü ve kentin ekonomisine, istihdamına katkı isteği yatıyordu. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) üyesi 123 ortakla şirketin temeli atıldı. Odun dışı orman ürünlerini ekonomiye kazandırmak ve bu sayede orman köylüsüne de gelir sağlamak hedefleniyordu. Neler mi yapılacaktı, defne, kekik, ıhlamur, meyan kökü, anason, mazı, mahlep, palamut, çöven, kimyon, ada çayı gibi bitkiler toplanıp kurutulacak, ihraç edilecekti. Ayrıca, hazır çorba yapan gıda kuruluşları için havuç, pırasa, lahana, biber gibi sebzeler kurutulacaktı. 270 bin Euro'ya endüstriyel fırın alındı. Ve işe 2 yıl önce defne yapraklarının kurutulmasıyla başlandı. Bartın'ın 280 köyünden orman işletmesinin her yıl izin verdiği 30-50 köyde defne yaprakları toplatılıyor, fırında işleniyor.

KALANI ÇİNLİLER ALIYOR
Şirketin İşletme Müdürü İlhan Özgür Yurt, Bartın Merkez, Kozcağız, Kurucaşile ve Amasra'nın köylerinden toplanan defne yapraklarının kurutma ve ayıklama işleminden geçirildiğini söyledi. Yurt, "Bartın'da yıllık bin ton defne yaprağı potansiyeli var. Bu yıl 400 ton işledik. Hedefimiz önümüzdeki sene bin tonu alıp Sinop, Kastamonu, Zonguldak gibi çevre illere de açılmak. Bu alanda Türkiye'deki birkaç firmadan biriyiz. Hammaddenin bulunduğu yerde kurulu tek firmayız" dedi. Kuruttukları defne yapraklarının bir şirket üzerinden 56 ülkeye gönderildiğini kaydeden Yurt, ihracat yapılan ülkenin talebine göre renk, kalite ve büyüklük olarak kalibrelendiğini belirterek, şu bilgiyi verdi: "Örneğin Amerikalılar yırtığı olmayan, lekesiz, düzgün yaprakları talep ediyor. Avrupa ülkeleri biraz daha kırık ve lekeli yaprağa izin veriyor.ı Kalanın tümünü Çin alıyor. Balık yemeklerinde ve baharat yapımında değerlendiriyorlar. Bin tonun üzerine çıkınca ürünü işleyecek fabrikayı kuracağız."