kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Toyota'nın ticari araç üretim kararı teşvik pazarlığına kaldı

RAHİM AK
Hafif ticari araçta kararını 2008'in ikinci yarısında verecek olan Japon otomotiv devi Toyota, yatırım için hükümetle vergi teşviki pazarlığı yapıyor. Yatırım Türkiye'de olursa Adapazarı'nda kapasite ikiye katlanacak..
Hafif ticari araç üretmeyi planlayan Toyota'nın, Türkiye'de yatırım için hükümetten teşvik beklediği öğrenildi. Yatırım için en güçlü aday olarak Türkiye'nin gözüktüğünü belirten Toyota yetkilileri, yatırım için hükümetin vergi konusunda sağlayacağı avantajların da etkili olacağı sinyalini veriyorlar. Türkiye'nin avantajlarını ve dezavantajlarını masaya yatıran Toyota'nın bu konudaki nihai kararını 2008 yılı içinde vereceği tahmin ediliyor. Adapazarı'nda 180 bin adet kapasiteli tesislerinde Verso ve Auris modellerini üreten Toyota, hafif ticari araçla birlikte kapasitesini 250 bin adede çıkaracak. Toyota yetkililerinin verdiği bilgiye göre hafif ticari araç üretim kararı verilirse mevcut fabrikada kapasite artışı yeterli olmayacak ve ikinci bir tesis kurulması gerekecek. Toyota Avrupa Başkanı Tadashi Arashima daha önce yaptığı bir açıklamada, yeni bir hafif ticari araç üretimi üzerinde çalıştıklarını, Türkiye'nin bu konudaki uzmanlığının farkında olduklarını söylemişti. Arashima, "Toyota'nın Avrupa ticari araç pazarında açığı var. Üretim için Türkiye'nin şansı yüksek" şeklinde konuşmuştu.

HYUNDAI KAÇTI
Toyota Başkanı Katsuaki Watanabe, ticari araç pazarının hem Türkiye hem de Avrupa'da hızla büyüdüğünü ve bu pazarda yer almayı istediklerini açıklamıştı. Başkan, hafif ticari aracın nasıl olacağı ve nerede üretileceğiyle ilgili yakın bir zamanda açıklama yapacaklarını söylemişti. Türkiye son dönemde büyük yatırımları özellikle otomotiv yatırımlarına büyük teşvikler veren Doğu Avrupa ülkelerine kaptırmaya başladı. Son olarak da Avrupa'da büyüme hedefleri olan Güney Koreli Hyundai, yeterli teşvik alamayınca yatırımını Türkiye'den Çek Cumhuriyeti'ne kaydırmıştı.

UCUZ OTOMOBİL
Ucuz otomobil üretme konusunu da düşünen Toyota, bu otomobilin satış fiyatının 12 bin dolar civarında olmasını tasarlıyor. 12 bin dolara satılacak olan araç Dacia'nın Logan modeline alternatif olacak. Toyota, şu anda fiyatı düşük olarak üretilecek otomobilin kalitesini düşürmemenin yollarını arıyor.