kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Gerekirse yasa da çıkarırız Merkez'i İstanbul'a taşırız"

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Devlet Bakanı Şimşek, İstanbul'u finans merkezi yapma amacı çerçevesinde Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıyacaklarını söyledi. Şimşek "Yasa çıkarmaya hazırız" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Gerekirse yasa da çıkarırız Merkez'i İstanbul'a taşırız"
Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'u finans merkezi yapmayı istediklerini, bunun için Merkez Bankası'nın da İstanbul'a taşınacağını, bu konuda gerekirse yasa değişikliği de yapılabileceğini söyledi. Şimşek, Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlara seslenerek, "Birinci sınıf vatandaş olmak varken başka arayışlara gerek yok" dedi. Hükümetin terörle mücadele politikası ve silah bıraktırma çabaları için de Şimşek, daha çok reform ve demokrasi ile 10 yıl içinde 1 trilyon dolarlık milli gelire ulaşılabileceğini ve kaygıların yersiz olacağını söyledi. Şimşek, haftasonu gittiği Gaziantep ve Batman'da şu değerlendirmeleri yaptı:

- MERKEZ BANKASI TAŞINACAK: Merkez Bankası idare merkezini İstanbul'a taşıyacağız. Bu konuda gerekirse bir yasa değişikliği de yapılır. İstanbul'u finans merkezi yapmak istiyoruz. Kamu bankaları da zamanla oraya taşınacak. Bu konu, Merkez Bankası yönetimiyle bir polemik konusu değil. Ben işin mantığını söylüyorum.

- ATAMALAR MAKUL ZAMANDA: Merkez Bankası ve Para Politikası Kurulu'ndaki boş kadrolara makul bir zamanda atama yapılacak. Orada şu an bir sorun yok.

- BORÇ STOKUNDA İYİLEŞME: Yükselen piyasalarda borcun milli gelire oranı açısından kötü bir yerde değiliz. Türkiye'nin reytingine göre borçlanma maliyeti ortalama çizginin altında. Yani birçok ülkeden daha uygun şartlarda borçlanabiliyoruz. Net borç stokunun milli gelire oranı yüzde 25 olmalı; bu yıl yüzde 39 olacak.

- İSTİHDAM PAKETİ: İstihdam üzerinde idari ve mali yükler var. İdari yükleri sene başında kaldıracağız. Yani 50 kişi çalıştıran bir firma doktor istihdam etmek zorunda değil, hizmet satın alır. Ama özürlü istihdam etmek zorunda. Bunun primini Hazine olarak biz ödeyeceğiz.

- MİLLİ GELİR ARTIYOR: 1968 BM ulusal hesap sistemi ile 1987 girdi-çıktı tablosuyla şu anki milli geliri hesaplıyoruz. Girdi-çıktı tablosunu ve baz yılını yenileyeceğiz. Bu çalışmalar, kredibl olması için AB, OECD, Dünya Bankası ve IMF ile yapılıyor. Bulgaristan, Romanya, Güney Afrika bütün ülkeler milli gelirlerini revize ettiler, hatta birkaç kez. Bizde de yukarı doğru revize olabilir. Milli gelir yukarı doğru revize edilirse borcun milli gelire oranını aşağı çeker. Bu durum Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesine katkıda bulunur.

- ENFLASYON: Merkez Bankası ne yapsa eleştiriyorsunuz. Diyelim ki, kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarında artış oldu ve bu sizi hedeften uzaklaştırdı. Para politikası burada ne kadar etkili olabilir? Dışarıdan gelen bazı faktörler var. Mesela dolaylı vergilerde düzenleme yaptık. Bu kalıcı olacaksa dikkate alınacak, olmayacaksa 12 ayda sistemden atılacak. Gıda ve petrol de öyle... Merkez Bankası bu analizi yapıyordur. Müdahalem yok.
Haberin fotoğrafları