kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sarkozy'nin "Türkiye planına" AB'den fren

Yeni Haber
Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Türkiye'yi AB'den dışlamak amacıyla ortaya attığı "Akil Adamlar" komitesi önerisinin AB tarafından "frenlendiği" belirtildi. Financial Times gazetesi, girişimin, "Fransa'nın, blokun genişlemesine sınırlamaları getirme ve Türkiye'yi dışlama isteğinden kaygı duyan başka AB ülkelerince sulandırıldığını" yazdı.

İngiliz gazetesi Financial Times, Sarkozy'nin, AB'nin uzun vadedeki geleceğini belirlemek amacıyla oluşturulmasını önerdiği "Akil Adamlar" Komitesi'ne ilişkin planın AB tarafından frenlendiğini belirtti. Gazete, Sarkozy'nin planının "Fransa'nın blokun genişlemesine somut sınırlamaları getirme ve Türkiye'yi dışlama isteğinden kaygı duyan başka AB ülkelerince sulandırıldığı" yorumunu yaptı.

"KOMİTENİN ANKARA'YI BLOKE EDECEK MEKANİZMAYA DÖNÜŞMESİ İSTENMEDİ"


Gelecek hafta yapılacak olan AB Zirvesi için hazırlanan bir belgenin söz konusu komitenin yetki alanının AB'nin gelecekteki coğrafi sınırlarını, olası kurumsal reformlarını ve bütçe politikalarını içermeyeceğini belirttiğine dikkat çeken gazete, şunları yazdı:

"Sayın Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığını gizlemiş değil ancak Çek Cumhuriyeti, İsveç, İngiltere ve Türkiye'nin hedefine sempati duyan diğer ülkeler, komitenin Ankara'yı bloke edecek bir mekanizmaya dönüştürülmesini istemedi."

Komitenin, AB Zirvesi'nde onaylanacağını ancak "Düşünce Grubu" adıyla faaliyet göstereceğini kaydeden gazete, bazı hükümet ve AB Komisyon Üyelerinin "Akil Adamlar" isminin, grupta kadınların görev yapmayacağını ima ettiği gerekçesiyle kaygılarını dile getirdiğine dikkat çekti.

İngiliz gazetesi, söz konusu belgede oluşturulacak grubun yetki alanı olarak Avrupa'nın sosyal modelinin güçlendirilmesi, sürdürülebilir gelişme, küresel güvenlik, göç, enerji, iklimin korunması ile uluslararası suç ve terörle mücadele gibi konuları kapsayacağı belirtildiğini yazdı.

"BARROSO ETKİLİ OLDU"

Bir Avrupa Komisyonu yetkilisine dayanarak oluşturulacak komitenin yetki alanının Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso'nın etkisini yansıttığını belirten gazete, Barroso'nun AB'nin sınırlarının tartışılmasını "bölücü bir konu" gibi gördüğüne dikkat çekti.

(ANKA)