kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
Kosova’da sandıklar açıldı
01:12
1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen Kosova, statü kararı öncesi 3. kez genel ve yerel seçimlere gitti. Sabah 07:00'de açılan oy kullanma merkezlerine Kosovalıların resmi olmayan kaynaklara göre yüzde 45'inin katıldığı bildirildi. Akşam 19:00'a kadar açık kalan sandıklar AGİT gözetiminde açıldı.

Seçimleri Sırpların çoğunluğunun boykot ettiği bildirildi.

Resmi olmayan kaynaklara göre en çok oyu Haşim Taçi'nin liderliğini yaptığı muhalefetteki Kosova Demokrasi Partisi'nin (PDK) aldığı bildirildi. Haşim Taçi liderliğindeki Kosova Demokratik Partisi'nin sandıktan zaferle çıkması bekleniyor. Taçi, başbakan olursa 10 Aralık'tan sonra Sırbistan'dan bağımsızlıklarını ilan edeceklerini söylemişti.

Merhum İbrahim Rugova'nın kurduğu Demokratik Kosova Birliği (LDK) ise yüzde 23 ile ikinci sırada. 120 sandalyeli Kosova Parlamentosu'nda Türklerin de içinde bulunduğu 20 sandalye azınlıklara ayrılmış durumda.

Priştine'de katılım oranı yüzde 42 olarak bildirilirken, Prizren'de ise katılım oranının yüzde 35'te kaldığı kaydedildi.

Seçimler, Kosova'nın geleceğinin şekillenmesi bakımından tarihi önem taşıyor. Genel ve yerel seçimlerde 97 siyasi oluşumdan, 7.500 aday Kosova'nın kaderi için yarıştı.

Yaklaşık 2 milyon nüfuslu Kosova'da seçim 623 merkezde yapıldı. Resmi olmayan açıklamalara göre katılım oranı yaklaşık yüzde 45 olarak açıklandı.

120 sandalyeli mecliste, 3 milletvekili bulunan Kosova Demokratik Türk Partisi de oy oranını artırmayı hedefliyor. 8 yıldır Birleşmiş Milletler gözetiminde olan Kosova'daki seçimler, nihai statü tartışmalarının gölgesinde geçti.
Diğer Dünya Haberleri