kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD: Tüm parti suçlanmamalı

Ceren AKDAĞ
ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, "7. Enerji Arenası" için geldiği İstanbul'da SABAH'a son dönemin sıcak konularını değerlendirdi. Dışişlerinin önemli ismi Bryza, şu konulara açıklık getirdi:

* DTP'nin kapatılması: Partideki milletvekillerinin PKK ile ilişkisi olması kabul edilemez, yargılanma olmalı ama bireysel yapılmış hareketler nedeniyle tüm partinin suçlanması doğru değil. Bu Türk mahkemelerinin vereceği bir karardır. Kürt nüfusunun temsil edilmesi çok pozitif bir adımdı. Bunun unutulmaması gerekir.

* PKK ve sınır ötesi: Irak savaşı başında ABD Başkanı Bush, PKK teröristlerinin Kuzey Irak'tan yok edilmesi gerektiğini söylemişti. Ben bunu kendim duydum. Bize direk saldırıda bulunmamışsa da Türkiye'nin düşmanı ABD'nin düşmanıdır. Türk Genelkurmayı'nın ne tür bir hazırlık içinde olduğunu bilemem ama meclisin, hükümetin sınır ötesi için ciddi olduğunu biliyoruz.

* İstihbarat paylaşımı: Erdoğan- Bush görüşmesinde, Türkiye'ye, PKK'nın yokedilmesi için istihbarat paylaşılacağının belirtilmesi çok önemliydi. Sizin işinize yarayacak, yani teröristleri bulup etkisiz hale getirmek için istihbaratlar paylaşılıyor.

* İran: ABD-Türkiye enerji işbirliği çok önemli. Avrupa'ya ulaştıracak olan Nabucco'yu destekliyoruz. Ancak, Türkiye'nin İran'la gaz anlaşması iyi fikir değil. Bölgede ne kadar güvenilmez olduğunu bir çok kez gösterdi. Türkiye'nin bile gazını 4 yıl önce kesmişti. Biz diyoruz ki, Avrupa'ya gazı Türkmenistan- Azerbaycan-Gürcistan üzerinden yollayalım. İran'a ihtiyaç yok. Biz bir an önce kendi boru hatlarımızı bitirelim.