kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sabiha Gökçen'in, Ankara'da Türk Hava Kurumu'nun önünde bulunan heykeli, 19 Mayıs 2002'de heykeltıraş Metin Uçak tarafından yapıldı.

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu olarak tarihe geçti

Bedia Ceylan Güzelce
Heykeli dikilen kadın sayısı neredeyse bir elin parmakları kadar. Bu kadınlardan en bilineni Atatürk'ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olmayı başaran Sabiha Gökçen ..
Atatürk'ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'in Ankara'daki Türk Hava Kurumu önündeki heykelinde çocukluğu tasvir ediliyor. Bursa'da 1913'te doğan ve küçük yaşta annesini ile babasını kaybeden Sabiha, 1925 yılında Bursa'ya gelen Atatürk'le, 12 yaşındayken tanıştı. Atatürk'ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen, Atatürk'le birlikte 1935'te katıldıkları Türkkuşu açılış törenindeki planör gösterilerinden etkilenerek başladı havacılığa. Kısa sürede pilotluğa ve nihayetinde dünyanın ilk kadın savaş pilotluğuna kadar yükseldi. Bu başarısından sonra Sabiha Gökçen'in heykeli dikildi. Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" sözünü de anlatan heykelde, Gökçen, Atatürk'le birlikte, gökyüzüne bakar.

HAVACILIK TARİHİNE GEÇTİ
Tunceli'e düzenlenen 1937 harekâtına katılan Sabiha Gökçen, buradaki başarısının ardından savaş pilotluğuna yükseldi. Hava Okulu'nda tanıştığı topoğrafya ve askeri coğrafya dersleri veren üsteğmen Kemal Esiner ile 1940'ta gerçekleştirdiği evlilik üç yıl sürdü. Gökçen soyadını alan eşinin hayatını kaybetmesinin ardından, Türkkuşu Uçuş Okulu'na başöğretmen olarak atandı. Havacılık yaşamı başarılarla dolu olan Gökçen, 1953 ve 1959'da Amerika'ya davet edildi. Sabiha Gökçen. hem Türk hem de dünya kadınları adına hiç denenmemiş bir alanda başarı elde etti. Son uçusunu gerçekleştirdiği 1996'da 83 yaşındaydı. Fransız pilot Daniel Acton'un eşlik ettiği bu uçuş sonunda Gökçen, "Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacı"dan biri seçildi. Bu bir havacının alabileceği en büyük ödüldü. Bu son başarısının ardından sakin bir yaşam süren Gökçen, 2001'de Ankara'da 88 yaşındayken vefat etti.
Haberin fotoğrafları