kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Yorumcu' emekli askere orduevi yasağı getiriliyor

Ersan ATAR
Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı ve Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle medyada yorumlar yapan emekli subayların askeri tesislere girmesi yasaklanabilecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Yorumcu' emekli askere orduevi yasağı getiriliyor
Dağlıca saldırısından sonra televizyonlarda yaptıkları yorumlar nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "tahrik memurları" diye nitelediği emekli paşalara askeri tesis yasağı getiriliyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmeliğe göre, görev yaptıkları dönemlerle ilgili açıklama yapan emekli paşalar, orduevlerine alınmayacak, hatta karargahlarda arkadaşlarını bile ziyaret edemeyecekler. 12 askerin şehit olduğu Dağlıca saldırısının ardından, televizyonlarda başta emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu olmak üzere birçok emekli paşa yorumlarda bulunmuş, Başbakan Erdoğan da 30 Ekim'deki Grup Toplantısı'nda yorum yapan emekli ve muvazzaf askerler için, "Bunlar tahrik memuru. Kalkıp da televizyon televizyon dolaşmak suretiyle ülkenin birliğine, kusura bakmasınlar kurşun sıkanlar karşısında bizi bulacaktır" demişti. Erdoğan'ın bu konuşmasından 18 gün sonra, dünkü Resmi Gazete'de yönetmelik değişikliği yayınlandı.

YÖNETMELİKTE NE DEĞİŞTİ?
Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği, TSK İç Hizmet Yönetmeliği'nin orduevleri ve askeri tesislere giremeyecek olanların kapsamını genişletti. Buna göre; kendisine özel bir görev verilmediği halde, görevi başında bulunduğu dönemle ilgili beyanatta bulunan, yazı yazan, amir ve komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik olarak söz ve davranışta bulunanlara, Genelkurmay Başkanlığı'nca orduevleri, askeri garnizon ve diğer askeri tesislere giriş yasağı konulabilecek. Yasak için emekli askerin mahkum olması şartı aranmayacak, yönetmeliğin yayımından sonraki faaliyetleri dikkate alınacak. Yönetmelik, bu açıklamaların sakıncalı olduğunun herhangi bir resmi makam tarafından bildirilmesini yeterli görüyor. Subay ifadesi kullandığı için yasak kapsamına tüm emekli orgeneraller giriyor. Yönetmeliğin eski halinde sadece siyasi konuşma yapanlar, yüz kızartıcı suç işleyenler, irticai, bölücü ve yıkıcı faaliyette bulunanlar orduevlerine ve diğer askeri tesislere alınmıyordu.