kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Teröre tepki çığ gibi büyüyor

Yeni Haber
Hakkari'de 12 askerimizin şehit düştüğü hain saldırının ardından Türkiye'nin dört bir yanında protesto gösterileri düzenleniyor.

* SOKAKLARDA TERÖRE LANET YAĞIYOR" FOTO-GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Teröre karşı tek yürek olduğunu kanıtlayan Türk halkı, gerek sivil toplum örgütleri önderliğinde gerekse kişisel girişimlerle PKK terörüne karşı tepkilerini dile getiriyor.

Bugün öğle saatlerinde de bir grup vatandaş Beşiktaş'taki SABAH-ATV binasının önünde protesto gösterisi yaparak kısa bir süre Barbaros Bulvarı'nı trafiğe kapattı. Terörü lanetleyerek slogan atan grup tekrar otomobillerine binerek eylemi sona erdirdiler.

Özellikle son bir ayda onlarca evladını teröre kurban veren Türk halkı, yurdun her köşesinde bu tür kişisel eylemlerle tepkilerini ve öfkelerini dile getirmeye çalışıyor.

BİNGÖL'DE CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Cumhuriyetin 84. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Bingöl'de Cumhuriyet Yürüyüşü yapıldı.

Kültür Kavşağı'nda başlayan ve hükümet konağına kadar süren yürüyüşe katılan öğrenciler, marşlar eşliğinde Türk bayrakları ile Atatürk posterleri taşıdı. Kültür ve Eğitim Caddesi'nden geçen kalabalık, Genç Caddesi'ne geldiğinde terör örgütü PKK aleyhine sloganlar attı.

Cumhuriyet Yürüyüşü'ne Vali Vehbi Avuç, Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, İl Emniyet Müdürü Ekrem Çelik, kurum amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Yürüyüş, hükümet konağı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla son buldu.

NENE HATUN'UN TORUNLARINDAN TERÖRE 'SATIR'LI PROTESTO

Hakkari'de 12 askerin şehit edilmesini protesto etmek için Erzurumlu kadınlar, Atatürk Anıtı önünde toplandı. Bir kadın eline aldığı satırı havaya kaldırarak, "Kahrolsun PKK, Nene Hatun'un torunlarıyız." diye bağırdı.

Erzurum'daki kadın dernekleri, sivil toplum örgütlerinin kadın teşkilatları ile vatandaşlar terör örgütünü protesto için Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplandı.

Kırmızı ve beyaz karanfillerle oluşturalan Ay- Yıldızlı çelengi Atatürk Anıtı'na koyan kadınlar daha sonra şehitlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ellerine aldıkları bayraklar ve şehit resimleri ile tören alanına gelen kadınlar, "şehitler ölmez vatan bölünmez, PKK Meclis'te" diye slogan attı.

Bu sırada Neriman Sertaş isimli kadın, tören alanına çantasında soktuğu satırı çıkartıp havada sallamaya başladı. Sertaş, "Biz Nene Hatun'un torunlarıyız. Meclis'te PKK istemiyoruz" diye bağırdı. Tören alanında görevli bulunan sivil bir kadın polis, Sertaş'ın yanına giderek, yanında bulunduğu dev Türk bayrağının altına girerek Sertaş'ın elinden satırı aldı.
Kadınlar adına terörü tel'in konuşması yapılırken bu seferde 1995'te eşi askerde şehit olan Menşure Cengizoğulları da terörü bitirmeyen yetkilileri protesto etti.

Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şubesi Onursal Başkanı Saffet Zengin ve Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı'nın terörü lanetleyen bildiri okunmasının ardından kadınlar olaysız şekilde dağıldı. Bu esnada bazı kadınların gözyaşlarına hakim olamadı.

ÇEŞME'DE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ TERÖRÜ LANETLEDİ

İzmir'in Çeşme ilçesinde sivil toplum örgütleri, biraraya gelerek teröre lanet mitingi düzenledi. Kaymakamlığın önünde başlayan mitinge katılanlar, İnkılap Caddesi'nde yürüyerek Çeşme Belediyesi önünde toplandı.

Dev Türk bayrağının arkasında yürüyen vatandaşlar, PKK aleyhinde sloganlar atarak terörü lanetledi. "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Her Türk asker doğar", "Ne mutlu Türk'üm diyene", "Kahrolsun PKK", "Askere uzanan eller kırılsın" şeklinde sloganlar atan göstericiler, belediye önünde toplandı. Burada Hakkari'de şehit edilen 12 asker için saygı duruşu yapıldı, ardında İstiklâl Marşı söylendi.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da halka hitaben kısa bir konuşma yaptı. Mitinge katılan vatandaşlar, daha sonra İlçe Jandarma Komutanlığı önüne giderek askerlere destek ve sevgilerini gösterdi. Miting, olaysız şekilde sona erdi.

CEYHAN'DAKİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE PARTİLER TERÖRE KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ YAPTI

Adana'nın Ceyhan ilçesinde, tüm siyasi parti, sendika, meslek odaları teröre karşı güç birliği yaptı.

Ceyhan Belediyesi Meclis Salonu'nda bir araya gelen siyasi partilerin ve meslek odaları başkanları, teröre karşı birlik ve beraberlik için bir araya geldi.
Toplantıda bir konuşma yapan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Türkiye'de Kürt -Türk çatışması çıkarmak isteyenlerin tüm çabası boşa çıkacaktır. Çünkü bizim önümüzde Kürt sorunu yok, terörist örgüt PKK sorunu var. Bu millet Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Sünni'siyle Alevi'siyle hepsi bir bütündür" dedi.

Halkın teröre karşı dik durmasını isteyen Sözlü, cuma günü cuma namazında sonra yapılacak mitinge tüm Ceyhanlıları davet etti.
"Düzenlenecek mitingle teröre karşı birliğimizi göstereceğiz" diyen Sözlü, terör olaylarına karşı hükümetin elinin güçlendirilmesi açısında da mitingin çok önemli bir mesaj olacağını sözlerine ekledi.

AKÜ SENATOSU HAKKARİ'DEKİ TERÖRİST SALDIRIYI KINADI

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Senatosu, Hakkari'de 12 askerin şehit edildiği, 16 askerin de yaralandığı terörist saldırıyı kınadı.

AKÜ'den yapılan yazılı açıklamada; Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye'yi hazmedemeyen, birlik ve beraberliğimizden rahatsız olan küresel emperyalist güçlerin, ülke aleyhine kurdukları hain planların uygulamaya soktuğu, bu durumun da ulusal birlik ve güvenliği ciddi şekilde tehdit eder duruma geldiği belirtildi.

Yaşanan saldırıların uluslararası terörün bir uzantısı olmasına karşın müttefik olarak bilinen ülkelerin ilgisiz, oyalayıcı ve içtenlikten uzak tutumlarının ibret verici olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Sabırlı, ancak gerektiğinde kararlı tavrını tarih boyunca gösteren Türk ulusu, böyle sorunlarla ve ihanetlerle defalarca karşılaşmış ve hepsinin üstesinden gelmesini bilmiştir. Ülkemizin ve vatanımızın bölünmez bütünlüğüne yönelen bu hain ve kalleşçe saldırılar, bizleri dünden daha kararlı, daha ısrarlı, daha öfkeli hale getirirken, ülkemizin birliğinin temeli olan kardeşlik duygularını daha da güçlendirmektedir. Öfkemiz ayrışmayı değil bütünleşmeyi, düşmanlığı değil kardeşlik duygularını beslerken, kararlılığımız ülkemiz ve milletimizin bölünmez bütünlüğünü sonuna kadar koruma gücü vermektedir." denildi.

Türkiye'nin sınırlarının güvenliği, Kuzey Irak'taki Amerikan uşaklığı ile tescilli aşiret reislerinin keyfine bırakılmayacak kadar önemli olduğu belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi: "Aldatılmış ve emperyalist emellerin kuklası haline gelmiş eli kanlı katiller ve yandaşları bilmelidirler ki ülkemizdeki kardeşlik duygusunu ve bölünmez bütünlüğümüzü bozmaya yönelik terör eylemleri hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır. Çünkü Türk Ulusu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu oyunları bozacak kadar güçlü ve irade sahibidir."

Sınır boylarında vatan savunması yapan askerlere karşı girişilen saldırının şiddetle kınandığı bildirilen senato açıklamasında, şehit ailelerine de baş sağlığı dileğinde bulunuldu.

ABDİ İPEKÇİ PARKI'NDA TOPLANAN VATANDAŞLAR, ULUS'TAKİ BİRİNCİ MECLİS BİNASI'NA KADAR YÜRÜDÜ

Abdi İpekçi Parkı'nda bir araya gelen vatandaşlar,terörü protesto etmek için Ulus'taki Birinci Meclis Binası'na kadar yürüdüler.

Birinci Meclis Binası önünde saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşını okuyan vatandaşlar, ''Ne mutlu Türküm diyene'' ve ''Kahrolsun PKK'' şeklinde slogan attılar.

Burada grup adına yapılan açıklamada, terör nedeniyle 20 yılı aşkın süredir binlerce asker, polis ve sivil vatandaşın şehit olduğu anımsatıldı. Protesto gösterileri sırasında sağduyunun elden bırakılmaması istenen açıklamada, göstericilere sakin olmaları ve etraflarına zarar verecek her türlü davranıştan uzak durmaları uyarısında bulunuldu.

Vatandaşlar, açıklamanın ardından dağıldılar.

GENÇLİK FEDERASYONUNUN EYLEMİ

Türkiye Gençlik Kulübü Federasyonu üyesi gençler de Ulus Atatürk heykeli önünde, terörü lanetleyen dövizler açtılar. Federasyon üyesi gençler, saygı duruşunda bulundular ve İstiklal Marşı'nı okudular.

Türkiye Gençlik Kulübü Federasyonu Başkanı Osman Gökçek, burada yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm etnik unsurlarıyla bir bütün olduğunu, teröristlerin hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklarını söyledi.

POSTACILARIN EYLEMİ


Öte yandan, Bağımsız Haber-Sen üyesi bir grup postacı da Akdere'de bulunan Ankara Askerlik Şubesi'ne başvurarak, ''askere alınma isteklerini'' içeren dilekçe verdiler. Postacılar, terör örgütünü lanetleyen sloganlar attılar.

Bağımsız Haber-Sen 4 Nolu Şube Başkanı Yaşar Bayın, burada yaptığı açıklamada, ''Hükümet oy istedi verildi, 'tezkere' dedi ona da 'tamam' denildi. Daha kimden izin bekleniyor? Misakı Milli sınırları bellidir. Kanımızın son damlasına kadar koruyacağız'' diye konuştu.


FOTO MUHABİRLERİ DERNEĞİ, TERÖR SALDIRILARINI KINADI

Foto Muhabirleri Derneği, son günlerde artan terör saldırılarını kınadı.

Dernek yönetim kurulundan yapılan yazılı açıklamada, ''Ülkemizde son zamanlarda artış eğilimine girdiği gözlemlenmekte olan ve anaların yüreklerini dağlayan ayrılıkçı PKK terörünü şiddetle telin ediyoruz'' denildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin toprak ve ulusal bütünlüğüne yönelik bu gibi saldırı ve tehditlerin hiçbir sonuç vermeyeceği kaydedilen açıklamada, ''Ülkemiz, bir bütün olarak teröre ve işbirlikçilerine karşı gerekli cevabı her zaman vermeye muktedirdir'' ifadesi kullanıldı.

GEMLİK'TE PROTESTO EYLEMİ

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarının, müvekkilleriyle görüşmek üzere İmralı Adası'na geçiş yaptıkları Bursa'nın Gemlik ilçesinde, protesto eylemi düzenlendi.

Gemlik İlçe Jandarma Komutanlığı önünde sabah saatlerinde toplanan bir grup, terör örgütü PKK, elebaşı Abdullah Öcalan ve avukatları aleyhine çeşitli sloganlar attı. Gemlik Emniyet Müdürlüğünün yanı sıra Bursa'dan takviye gelen Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteride, grup 2 saat süreyle avukatların gelişini bekledi.

İl Jandarma Komutanlığı yetkililerince, avukatların Gemlik'e gelmedikleri ve İmralı Adası'na geçiş yapmayacaklarının açıklanmasının ardından bir süre daha bekleyen grup, daha sonra dağıldı.Bu arada, protesto eylemine bazı şehit ailelerinin de katıldığı gözlendi.


ERZURUM'DA TERÖRÜ PROTESTO EYLEMİ YAPILDI

Hakkari'de 12 askerin şehit edildiği, 16 askerin yaralandığı terörist saldırıyı protesto için yapılan gösteriler sürüyor.

Erzurum'da Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Türk Kadınlar Bİrliği, Erzurum Gönüllü Anneler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Erzurum Zihinsel Özürlüler Derneği, Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği ve ER-VAK Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen teröre lanet mitinginde, şehit anneleri baygınlık geçirdi.

Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan çok sayıda kadın,''Kahrolsun PKK'', ''Şehitler ölmez vatan bölünmez'', ''İmralı Apo'ya mezar olacak'', ''Hepimiz Mehmetiz'', ''Asker millet el ele'' , ''Hepimiz Şehit anasıyız'' diye sloganlar attılar.

Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şubesi Başkanı Saffet Zengin, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de oynanan oyunların bedelini güvenlik güçleriyle sivil vatandaşlar ve Türk annelerinin ödediğini söyledi.Milletin birlik ve beraberliği ile vatanın bölünmez bütünlüğüne hedef alanlara dur deme vaktinin geldiğini ifade eden Zengin, ''Biz Türk anneleri, Erzurum'un Nene Hatunları, İstiklal Savaşı'nda verdiğimiz mücadeleyi bir kez daha vermeye hazırız. Gün artık el ele vererek teröre ve teröre destek verenlere karşı durma günüdür. Hepimiz Mehmetçiğin annesi ve hepimiz birer Mehmetçiğiz'' diye konuştu.

Bu sırada Şırnak'ın Silopi ilçesinde 1995 yılında eşi Metin Cengizoğlu'nu şehit veren Meşure Cengizoğlu, sinir krizi geçirdi.Gözyaşları içinde, ''Baş sağ olsun demekle acılar dinmiyor'' diye feryat eden Cengizoğlu, ''Şehitlerin yarası sarılacaktı yazıklar olsun, böyle mi yara sarılıyor. Binlerce anne ve baba ağlıyor. Binlerce çocuk babasız kalıyor. Binlerce çocuğun yetim kalması kimin suçu. Şehitlerin yarasını böyle mi sarıyorlar'' dedi.

Terör örgütü aleyhine slogan atan kalabalık arasında bulunan 45 yaşındaki Neriman Sertaş ise yanında getirdiği satırı sallayarak, ''Biz Nene Hatunların torunlarıyız. Terörist başının ve yandaşlarının kellesini istiyoruz'' dedi.

Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı da devlet olmanın ve devlet kalmanın tek bedelinin can vermek olduğunu kadınıyla erkeğiyle en iyi bilenin, Türk milleti olduğunu belirtti.Oğlunu 1997 yılında Şırnak'ta şehit veren Mütahire Yurdagül ile yine Şırnak'ta 2001 yılında oğlunu şehit veren Ayşe Gençoğlu, baygınlık geçirdi.

Şehit anneleri, çevredekilerin ilk müdahalesinin ardından olay yerine
çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı.

HATAY'DA TERÖRE PROTESTO EYLEMİ

Hatay'da, 130 sivil toplum kuruluşu tarafından, şehit askerler için yürüyüş ve terörü protesto amacıyla gösteri düzenlendi.

Vali Ürgen Alanı'nda toplanan vatandaşlar, ellerinde pankart ve Türk bayraklarıyla terör örgütü aleyhine sloganlar atarak Atatürk Anıtı'na yürüdüler. Antakya Sivil Toplum Platformu adına anıta çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, burada yaptığı konuşmada, son günlerde terörist saldırılardan dolayı tüm Türkiye'nin ayakta olduğunu belirterek, ''Memuru, işçisi, köylüsü, öğretmeni, öğrencisi, Alevisi, Hristiyan'ı herkes teröre lanet için ayakta. Kimsenin sabrı kalmadı.

Artık anaların yüreği yanmasın. Yetkililer gereğini yapsın'' dedi.Antakya Sivil Toplum Platformu adına konuşan Kadriye Umaroğlu da ülkenin bölünmez bütünlüğüne uzanan ellerin kırılma gününün geldiğini belirtti.Konuşmalar sırasında, Kıbrıs Gazisi Ahmet Temizkan baygınlık geçirdi. Temizkan, vatandaşların yardımıyla ambulansla Antakya Devlet Hastanesine kaldırıldı. Temizkan'ın sağlığının iyi olduğu öğrenildi.

YOZGAT'TA "HAİNLERE KARŞI BİRLİK" MİTİNGİ

Yozgat'ta, Hakkari'deki saldırıda şehit olan Piyade Onbaşı Lokman Eker'in cenazesini dün toprağa veren Yozgatlılar, bugün de terörü ve terör örgütünü protesto için bir araya geldi.

Yozgat Şehit Aileleri Derneği öncülüğünde sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen ''Hainlere karşı birlik'' mitingi için, şehirlerarası otobüs terminali önünde toplanıldı.

Ellerinde Türk Bayrağı ve terörü protesto eden yazıların bulunduğu pankartlarla Lise Caddesi'nden yürüyüşe geçen vatandaşlar, Atatürk Anıtı'nın bulunduğu Cumhuriyet Alanı'na geldi. Mitingde yapılan konuşmalarda, terör olayları ve terör örgütü protesto edildi.

Miting sonrasında yaşlı, genç, çocuk, kadın, kız çok sayıda vatandaş, ''Asker olmak istiyoruz'' diyerek Askerlik Şubesine başvuruda bulundu.

AJANSLAR