kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Brown'dan 2 söz

BÜLENT AYDEMİR LONDRA
Brown, "PKK'ya destek verenlere karşı eylemleri artıracağız" ve "ABD ve Irak hükümetiyle çalışarak terör örgütüne karşı adım atacağız" dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'a, "Vatandaşımızı öldüren terör örgütü konusunda artık somut adım bekliyoruz. Size de sorumluluk düşüyor. Adım atılmazsa biz de uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanırız" mesajı verirken, Brown, sorunun diplomatik yollarla çözümü için adım atacaklarını söyledi. Brown, "Sizi temin ederim ki, terörist örgütün Kuzey Irak'ta kendisine güvenli bir yer bulmaması konusunda çalışacağız" dedi. Down sokağı 10 numaradaki Başbakanlık konutunda bir araya gelen iki lider şu mesajları verdi:

DİPLOMATİK ÇÖZÜM
* ERDOĞAN:
Uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanma konusunda kararlıyız. Ortak mücadele çağrılarımız ancak acı tecrübelerden sonra duyulmaya başlıyor. Kuzey Irak'ta, Suriye'de, İran'da, Avrupa ülkelerinde teröre yataklık yapan, parasal kaynak aktaranlar var. Bu tespitlerimize duyarlı olmayanlar var. Samimiyetsiz yaklaşımlar bizi üzüyor.

* BROWN: PKK terörizminin yaydığı şiddeti kınıyoruz. İngiliz hükümeti olarak, PKK şemsiyesi altında faaliyet gösteren örgütleri terörist olarak görüyoruz ve Türkiye ile etkin çalışmalar yapmak istiyoruz. Sorunun diplomatik yolla çözümü için Irak'ın da etkin rol oynayacağı bir çözüm bulunması gerekir.

ASKERİ BOYUTTAYIZ
* ERDOĞAN:
Olayın siyasi, diplomatik boyutları var. Bunları aştık, bunlar zaten yapıldı. Hedefimiz askeri boyutun çok daha farklı bir şekilde işlev görmesidir. Dostlarımızın artık bizleri anlayacağını, uluslararası anlaşmalardan doğan hukukumuzu vakti saati geldiğinde kullanacağımızı bilmesi lazım.

* BROWN: İşbirliğini sürdüreceğiz. Teröristlerin Irak'tan Türkiye'ye girmesi konusunda, dağlar üzerinden geçiş yapmalarını engellemek konusunda her türlü adımı atacağız. Türkiye'nin itidalini de takdir etmek istiyorum. Birlikte çalışarak her türlü terör saldırısına karşı mücadele edeceğiz.

* ERDOĞAN: Kuzey Irak'ın şu anda ulaştığı olumlu, huzurlu ortam varsa... Böyle bir atmosfer hiçbir zaman Kuzey Irak'taki yapıya bir terör örgütünün konuşlanmasını, eğitim kampları kurmasına müsaade etme yetkisi vermez. Şu andaki mevcut yapı müdahale hakkını Türkiye'ye verir. Kuzey Irak'ta yerleşmiş bulunan terör örgütüne karşı bizler şu anda bir beklentinin içerisindeyiz. Sınır ötesi operasyon yetkisini her an kullanabileceğimizi Irak yönetiminin bilmesi lazım.

* BROWN: Biz ABD ve Irak hükümetiyle de temas halindeyiz. 3 şey yapmamız gerekiyor: PKK ve ilgili örgütleri terör örgütü ilan etmek. Onlara destek faaliyetleri gösterenlere karşı eylemleri artırmak. ABD ile Irak hükümeti, bölgesel Kürt hükümetiyle çalışarak adım atacağız. Sizi temin ederim ki, terörist örgütün Kuzey Irak'ta kendisine güvenli bir yer bulamayacağı konusunda çalışacağız.

* ERDOĞAN: 3'lü mekanizmanın 14 aydır neticesini bekliyoruz. İlanihaye beklenecek hal yok. Bir karar vermek zorundayız.

* BROWN: Türk halkında mevcut olan kızgınlığı ve sıkıntıyı çok iyi anlıyoruz. ABD ve Irak hükümetiyle birlikte çalışarak bu sorunu çözebiliriz.