kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAİT GÜRSOY

Seviye Belirleme Sınavı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) OKS yerine uygulamaya başlanacak yeni sistem kapsamındaki Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) hazırlıklarında son aşamaya geldi. MEB'e göre yeni model, öğrencilerin performansını sürece dayalı bir şekilde ve çok boyutlu olarak ölçmeye dayanıyor. Modelle, ilk öğretim müfredatının başarılı bir şekilde uygulanması ve yeni müfredatın temel felsefesinin yerleşmesi sağlanacak. Okulda sunulan eğitim ve öğretim güçlendirilerek, daha anlamlı kılınacak.
Ortaöğretime geçiş, tek sınava bağlanmadan, sürece dayalı ve objektif bir yerleştirmeyle gerçekleştirilecek. Eğitim ve öğretimdeki kaliteyi artırarak ve okul dışı eğitimöğretim faaliyetleri okul programlarıyla uyumlu hale getirilecek. Yeni modelde 6, 7 ve 8. sınıflarda yapılacak SBS'lerle öğrencinin süreçteki gelişimi değerlendirilecek. Okullar arasındaki farklılıkları gidermeye yönelik veriler oluşturulacak. Öğretmenlerin yıllık olarak performansında da gözlemeye yönelik veriler saptanacak. Kısacası 3 yıla yayılan ve sınıf müfredatına odaklı olan bu sistem öğrencilerin üzerindeki sınav kaygısını azaltacak.

Yaklaşık soru sayısı
Bu öğretim yılının sonunda 6. ve 7. sınıflar yeni modelde ön görülen SBS'ye katılacak. 2009'da yapılacak yerleştirmede 7. ve 8. sınıf SBS ortalamaları alınacak. Ondan sonraki yıllarda 3 SBS yapılacak. Bu şekilde öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesi tamamen yeni model çerçevesinde gerçekleştirilecek. Sınavlarda öğrencinin devam ettiği sınıftan soru çıkacak. Alt sınıftan soru yok.
6. sınıfta (yaklaşık Türkçe 20, Matematik 15, Fen 15, Sosyal 15, Y.Dil 15) 80 soru, 7. sınıfta (yaklaşık Türkçe 22, Matematik 17, Fen 17, Sosyal 17, Y.Dil 17) 90 soru, 8. sınıfta (yaklaşık Türkçe 24, Matematik 19, Fen 19, T.C. İnkılap Tarihi 19, Y.Dil 19) 100 soru yöneltilecek. Bu sınavlarda Türkçe, Matematik, Fen, Sosyal, Din KültürüAhlak Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinden sınıf müfredatına odaklı sorular çıkacak. Teknoloji ve Tasarım'dan soru yok. En yüksek katsayı Türkçe ve Matematik'de. Daha az katsayı Fen ve Sosyal'de. En az katsayı ise Y.Dil'de olacak.

Puanların yüzdelik etkisi
6, 7 ve 8. sınıfların sonunda SBS yapılacak. Merkezi sistemle uygulanacak bu sınavlardaki soru içeriği sınıf müfredatına odaklı olacak. Bu sınavlar yüzde 70 etkileyecek. 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda öğrencilerin derslerde gösterdikleri başarı puanlarına göre Yıl Sonu Başarı Puanları (YBP) hesaplanacak. Bu puanın da yüzde 25'i alınacak.
Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP), 6, 7 ve 8. sınıflarda öğrencinin sergilediği davranışlarla yöneltme yönergesinin verileri dikkate alınarak yapılan değerlendirmelere göre belirlenecek. YDS'nin yüzde 5 ağırlığı olacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda her bir öğrencinin SBS, YBP ve YDP sonuçlarının belirlenen oranlardaki etkisine dayalı olarak, her bir sınıf için Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) hesaplanacak. Her bir sınıf için elde edilen OYP'lerden 6. sınıfın yüzde 25'i, 7. sınıfın yüzde 35'i, 8. sınıfın yüzde 40'ı alınarak, ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede esas alınacak olan Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (GOYP) elde edilecek. 2009'da yapılacak yerleştirmede ise 7. sınıfın yüzde 4045'i, 8. sınıfın yüzde 55-60'ı alınacak.

Yerleştirme kuralları
Her öğretim yılının sonunda 6, 7 ve 8. sınıflar için elde edilen OYP'lerin toplanmasıyla bulunan GOYP ilan edildikten sonra, öğrenciler okulların kontenjanlarına göre tercihlerini yapacak. Ancak Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler ve Öğretmen Liseleri'ni, öğrencilerin tercih edebilmesi için belirlenen baraj puanını geçmeleri istenecek.
Bu puan mesleki teknik eğitime öğrenci yerleştirmede "mesleki yöneltme puanı", genel liselere yerleştirmede "genel yöneltme puanı" olarak da kullanılabilecek. Ön görülen takvime göre, 6. sınıflar 22 Haziran, 7. sınıflar ise 29 Haziran'da SBS'ye girecek. SBS'nin başvuru takvimi ise Nisan'da duyurulacak.