kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Beyaz Saray: Türkiye'ye istihbarat verebiliriz

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Beyaz Saray: Türkiye'ye istihbarat verebiliriz
Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'ye, ''üzerinde eyleme geçilebilir istihbarat'' verebileceklerini söyledi.

Perino, Chicago Tribune gazetesinde dün çıkan ''ABD'nin kuzey Irak'taki PKK mevzilerine hava saldırıları düzenlenmesi seçeneği üzerinde düşündüğünü'' bildiren habere ilişkin yorumunun sorulması üzerine, ''bir hava saldırısına Amerikan desteği konusundan haberim yok, ancak üzerinde eyleme geçilebilir istihbarat, (Türklere) sağlayabileceğimiz birşey'' dedi.

''Üzerinde eyleme geçilebilir istihbarat'' terimi, elde edildikten sonra askeri olarak harekete geçilmesini sağlayacak bilgi anlamını taşıyor.

TÜRK SAVAŞ UÇAKLARI İKİ GÜNDÜR PKK HEDEFLERİNİ VURUYOR

Reuters'a bilgi veren güvenlik kaynakları, Türk savaş uçakları ve birliklerinin Irak içindeki PKK hedeflerini Pazar gününden Salı gününe kadar vurduklarını söylediler.

PETREUS: "KÜRT LİDERLER, PKK'YI İKNA ETMELİ"

Irak'taki ABD kuvvetleri komutanı General David
Petreus, Iraklı Kürtlerin PKK'yı ikna etmeleri gerektiğini belirtirken ABD'nin kendisini Türkiye ile Irak arasında "fazlasıyla zor bir durumda" bulduğunu da söyledi.

General Petreus, BBC World'e yaptığı açıklamalarda arazi yapısı nedeniyle Kuzey Irak'ı denetlemenin güç olacağını savunurken "PKK üzerine baskı yapılması gerektiğini" söyledi.

Sınır dağlarında operasyonların yapılmasının zor olacağını ifade eden Petreus, "Son çatışmaların meydana geldiği yer esasen üç sınırın buluştuğu bir yerdir. O bölgede Türkiye'nin, Irak'ın ve İran'ın sınırları var. Arazi de, operasyonlar için çok zordur" dedi.

General Petreus, PKK ile "iletişim kanalları" olan Kuzey Irak'taki Kürtlerin bu kanalları PKK'yı yeni saldırıları gerçekleştirmekten kaçınmaya ikna etmek için kullanmaları gerektiğini de belirtti. Petreus, Iraklı Kürtlerin, PKK'nın durumu daha da kötüleştirmemesini sağlayabileceklerini de ifade etti.

Bu arada, Petreus, ABD'nin, kendisini NATO müttefiki Türkiye ile Irak arasında "fazlasıyla zor bir durumda" bulduğunu da ifade etti.

BERHAM SALİH CHENEY İLE "SINIR ÖTESİNİ" GÖRÜŞTÜ

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmesinde olası bir sınır ötesi operasyonu görüştü. Salih, PKK'nın yarattığı sorunun "diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmeli" dedi.

Berham Salih, Washington'daki görüşmede Irak'taki son gelişmeler ve sınır ötesi operasyon olasılığını ele aldı. Görüşmede Salih, Türkiye ve Irak arasındaki sorunun ABD, Türkiye ve Irak arasında var olan "Üçlü Mekanizma" çerçevesinde çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
KYB'nin internet sitesine göre, olası bir sınır operasyonun olumsuz etkilerinin de ele alındığı görüşmede Berham Salih, "sorun diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmeli" dedi.

AJANSLAR