kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'de Türkiye'nin sınır ötesi operasyon olasılığı tartışıldı

Yeni Haber
ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke, Türkiye ile ilişkiler ve PKK terör örgütüyle mücadele konularındaki tutumuyla ABD Başkanı George Bush yönetiminin, "büyük bir siyasi umursamazlık" sergilediğini söyledi.

Merkezi Washington'da bulunan "Ulusal Güvenlik Ağı" (NSN) adlı düşünce kuruluşu, Holbrooke'un yanı sıra ABD'nin eski Ankara büyükelçileri Morton Abramowitz ve Mark Parris ile "Dış İlişkiler Konseyi" (CFR) adlı düşünce kuruluşunun Orta Doğu ve Türkiye uzmanı Steven Cook'un katıldığı bir telekonferans düzenleyerek, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon olasılığını ele aldı.

Holbrooke, bugün gelinen durumun, Bush yönetiminin daha önce bu konuya gereken önemi göstermemesinden kaynaklandığını söylerken, Mark Parris de bu görüşe katıldığını ifade etti.Parris şunları söyledi:

"Bu duruma gelinmesi gerekmiyordu. ABD verdiği sözleri eyleme dökmüş olsaydı, bugün bu durumla karşılaşmayacaktık. Durum, 2003 yılında, bugün olduğundan daha kolay halledilebilirdi. Şimdiki durumda, (Iraklı Kürt lider Mesud) Barzani'ye bağımlıyız ve seçeneklerimiz çok iyi değil. ABD'nin PKK'ya karşı bir eylemi, en az Türkiye'nin müdahalesi kadar istikrarsızlaştırıcı olabilir. Bu nedenle en iyi seçenek diplomasi. Ancak bu noktaya kadar, o da eksikti."

Morton Abramowitz ise, Türk-Amerikan ilişkilerinin iyi durumda olmadığını savundu.

Steven Cook da, diplomasinin kullanılmasında geç kalındığına işaret ederek, Türkiye'nin, bu meselenin kontrol altına alınabileceğine şüpheyle yaklaştığını kaydetti.

Cook, "Türklerin, bizim bu konuda bir şey yapabilme kapasitemize çok az güveni var. ABD'nin, PKK'nın şiddet eylemlerine gözünü kapadığını düşünüyorlar. Washington diyaloğu sürdürmek zorunda. Irak'ın kuzeyinin istikrarsızlaşmasını önlemeyi ümit ediyorsa, tam saha baskı uygulamayı sürdürmeli" dedi.

AA