kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Demir çelik sektöründe rekabet artacak mı?

Dünya demir çelik devleri Mittal ve Arcelor oldum olalı Türkiye pazarı ile yakından ilgileniyorlar . Üretimde biri dünya birincisi, diğeri ikinci sırada. Avrupa'da ise sıralama tersi.
Mittal ve Arcelor, Erdemir özelleştirmesinde de nabız yokladılar . İhalede ipi Oyak göğüsleyince köşelerine çekilmediler. Özellikle Arcelor, Oyak ile Erdemir'de ortaklık girişimi başlattı. Ancak haklı olarak Rekabet Kurumu engeline takıldı.
Dünkü gazete haberlerinde, Arcelor ve Mittal'in Türkiye pazarında yeni bir ortaklığa doğru adım attığı yazıyordu. Heyecanlandım ve detay bilgilere ulaşmaya çalıştım. Dünya çelik devi Mittal ve Arcelor ülkemizin önde gelen ve demir çelik sektöründe de Borçelik ile piyasada var olan Borusan Grubu ile büyümeyi sürdürmek istiyor. Arcelor, zaten Borçelik'te Borusan ile ortak. Anlaşılan bu ortaklığı büyütmek ve yanlarına da diğer dünya devi Mittal'ı almak istiyorlar.
Dünyada toplam demir çelik üretimi 850 milyon ton. Üretim kapasitesi ise 1 milyar 100 milyon ton dolayında. Yani kapasite fazlası var. Maliyetler bu nedenle artıyor, kâr oranı ise düşüyor.
2006 verilerine göre, Türkiye dünya ham çelik ütretiminde 11. sırada yer alıyor . Türkiye'nin çelik üretimi içinde uzun ürünlerin oranı yüzde 80, yassı çelik yüzde 17 ve vasıflı çelik oranı ise yüzde 2'lerde seyrediyor. Türkiye, üretiminin yüzde 63'ünü yüksek maliyetli hurda ile yarı entegre tesislerde, ucuz ürünler üzerinden yapıyor.
Ülkemizin tek entegre yassı çelik üreticisi Erdemir'dir . Erdemir sıcak sac, soğuk sac ve yassı ürünlerin üretiminde pazar payı itibarı ile en yüksek orana sahip. Yassı ürünlerde Erdemir'in payı yüzde 40 civarında . Türkiye'de soğuk sac üretimi yapan Erdemir dışında bir tek Borusan ve Arcelor'un içinde bulunduğu Borçelik var . Ülkemizin yıllık soğuk sac tüketimi 2 milyon 200 bin ton. Bunun 1 milyon 100 bin tonunu Erdemir, 500 bin tonunu Borçelik karşılıyor. Eksik kalan kısmın ise daha önceleri ithalat yoluyla karşılanırken piyasanın yeni bir oyuncusu olan Tezcan Galvaniz tarafından karşılanması hedeflenmektedir.
Demir çelikte dünya devi olan Mittal ve Arcelor, Borçelik'in ortağı olan Borusan Grubu ile ortaklık kurarak Türkiye çelik pazarında Erdemir karşısında söz sahibi olmak istiyor . Durum böyle olunca ilk izlenimim, demir çelikte ülkemizde kıyasıya bir rekabet yaşanacak gibi görünüyor. Rekabet ortamının bu şekilde cereyan etmesi elbette sağlıklı bir yoldur. Ancak zaman içinde piyasa oyuncularının rekabeti bozucu bir yakınlaşması olursa onu da izlemeye alarak okurlarımızı bilgilendirmeye devam ederiz.