kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Butto, 8 yıl aradan sonra Pakistan'a döndü

Yeni Haber
Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto, 8 yıl aradan sonra bugün ülkesine dönerek sürgün hayatına son verdi.

Pakistan'ın Karaçi kentinde onbinlerce yandaşı tarafından karşılanan Butto, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının düşmesi ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref'le iktidar paylaşımı konusunda uzlaşma sağlanması üzerine ülkesine dönme kararı almıştı.

"Askeri diktatörlük" olarak nitelediği Pakistan yönetimini sona erdirmek için uğraş veren ve sivil yönetime geçmek için partisine liderlik etmek üzere Pakistan'a gelen Butto, uçağı inmek üzereyken yaptığı açıklamada, çok heyecanlı, mutlu ve gururlu olduğunu söyledi, "Pakistan'a demokrasi getirmeleri gerektiği" şeklindeki söylemini yineledi.

Butto'nun, Ocak ayında yapılması planlanan genel seçimlerden sonra, 1999'daki kansız darbenin lideri Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile mücadele etmeyeceği, aksine güç paylaşımında ortak olacağı yorumları yapılıyor. Bu durumun, askerin siyasetten elini çekmesini isteyen kesim içinde yer alan, Butto'nun liderliğindeki Halk Partisi'nden bazı isimleri de rahatsız ettiği belirtiliyor.

Butto'nun, Karaçi'de yaklaşık 75 bin kişi tarafından karşılanmış olmasının "göz boyamaması gerektiği", ülkesinde 21 yıl önceki desteği sağlayamayacağı yorumları da yapılıyor. Henüz 33 yaşındayken, 1988 yılında başbakan seçilerek Müslüman ülkeler arasında bu göreve getirilen ilk kadın olma unvanını elde eden Butto, 1990 yılında görevinden alınmış, 1993 yılında tekrar seçilmiş, ancak hakkındaki yolsuzluk suçlamaları dolayısıyla ancak 3 yıl daha iktidarda kalabilmişti. Butto, suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu iddia etmiş, ancak suçlamalarla yüzleşmek yerine sürgün hayatını tercih etmişti.

Devlet başkanlığı görevini bir dönem daha yürütmek isteyen Müşerref, bunun için desteğine ihtiyaç duyduğu Butto ile uzlaşma yoluna gitmiş ve bunun karşılığında genelkurmay başkanlığı görevinden feragat etme sözü vermişti. Butto'nun aleyhindeki suçlamalar bu süreçte düşürülmüştü.

Batı ülkeleri, El Kaide'nin kara listesinde bulunan Pervez Müşerref ile Butto'nun işbirliği girişimlerinin, terörizmle mücadelede kararlılık açısından en iyi yol olduğunu düşünüyor. Butto, yönetime gelmesi ve Pakistan ordusunun yetersiz kalması halinde ABD'nin Pakistan sınırları içindeki El Kaide hedeflerini vurmasına izin vereceğini söylemişti.

AA