kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'ta "etnik temizlik" uyarısı

AA
Yeni Haber
Bağdat'taki Amerikalı yetkililerin, Amerikan güçlerinin Irak'tan ayrılmasıyla bazı bölgelerde Sünnilerle Şiiler arasındaki şiddetin "etnik temizliğe" dönebileceğinden endişe ettiği belirtildi.

ABD yönetimine bağlı Irak'ta yeniden yapılandırma faaliyetlerini denetleyen kurumun (SIGIR) hazırladığı raporda, Irak'taki bazı bölge ve mahallelerin halen fazla sorunlu olduğu ve Sünni-Şii nüfusun karma olduğu bölgelerde, kendilerine Amerikan güçlerinin gitmesinin etnik temizlik savaşlarını başlatacağını söyledikleri ifade edildi.

SIGIR'ın raporunda, büyük risk açısından örnek olarak Bağdat ve Diyala'daki bazı bölgeler hakkında bilgi verildi. Raporda, Bağdat'ın güneyindeki Dura pazarında, Şii militanların Amerikan güçlerinin çekilmesi halinde Sünni dükkan sahiplerini bölgeden çıkarmayı beklediği ifade edildi.

Sünni ve Şii radikallerin, yeniden inşaya yardımcı olan yerel yöneticileri, dini liderleri ve aşiret liderlerini hedef aldığına dikkat çekilen raporda, yönetim danışmanlarının, Bağdat'ın akademisyen, iş adamı gibi sivil toplumun önemli bileşenlerini kaybettiğine dikkat çektikleri belirtildi.